Sør-Korea

Blir minst ett år yngre

Den sørkoreanske regjeringen skal fra neste år følge internasjonale standarder i aldersberegningen.

ALDERSREDUKSJON: Den vietnamesiske presidenten, Nguyen Xuan Phuc (t.v.), og den sørkoreanske presidenten, Yoon Suk Yeol, hilser på publikum under en velkomstseremoni i Sør-Koreas hovedstad Seoul den 5. desember 2022. Foto: Suh Myung-geon /Yonhap via AP.
ALDERSREDUKSJON: Den vietnamesiske presidenten, Nguyen Xuan Phuc (t.v.), og den sørkoreanske presidenten, Yoon Suk Yeol, hilser på publikum under en velkomstseremoni i Sør-Koreas hovedstad Seoul den 5. desember 2022. Foto: Suh Myung-geon /Yonhap via AP. Vis mer
Publisert

I løpet av neste år vil hele den sørkoreanske befolkningen være minst ett år yngre.

Det melder den svenske avisa Aftonbladet.

Dette er en beslutning parlamentet i Sør-Korea har fattet, da landet har i lang tid hatt en unik måte å telle alder på.

I motsetning til internasjonale standarder er en baby i Sør-Korea, når den blir født, allerede ett år i stedet for null år. Det skriver Reuters.

Hvert år den 1. januar blir ett år lagt til alderen en person er. Dette kan altså bety at en baby som er født 31. desember, allerede fyller to år dagen etter fødselen.

Mottatt kritikk

Den tradisjonelle måten å måle alder på i landet, gir dermed ingen fordeler hva gjelder aldersgrenser.

Om man vil kjøpe alkohol eller gjøre militærtjeneste i Sør-Korea telles alder på lik linje som i andre deler av verden, i de fleste tilfeller.

TRAKASSERT: En sør-koreansk influenser ble trakassert på gata mens hun streamet. Video: Twitter / Mhyochi Vis mer

Systemet har mottatt mye kritikk fra høytstående politikere i landet. De tror alderssystemet kan gi et inntrykk av at landet er utdatert, et bilde de ikke synes går overens med at Sør-Korea er en nasjon som spiller en viktig rolle globalt, både økonomisk og kulturelt.

Når sørkoreanere reiser til utlandet kan den tradisjonelle måten å beregne alder på også føre til forvirring.

Skal endres

Ingen er helt sikre på hvor den sørkoreanske måten å måle alder på stammer fra. Ifølge Aftonbladet hevder noen teorier at begrepet «null» ikke finnes i eldre asiatiske tellesystemer, mens andre mener at tellingen medregner tida fosteret er i livmoren.

Men nå har landets regjering besluttet å endre det tradisjonelle alderssystemet.

Fra juni neste år vil alle offisielle dokumenter ta i bruk det internasjonale systemet for å «redusere den sosiale forvirringen som oppstår ved å bruke ulike måter å beregne alder på», skriver det sørkoreanske parlamentet i en offisiell uttalelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer