- Blir mishandlet

Saddam får samme behandling som Abu Ghraib-fangene, hevder advokaten hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den jordanske forsvarsadvokaten Mohammad Rashdan viser til Røde Kors-dokumenter. Organisasjonen besøkte eks-presidenten 21. januar og skriver at han var «noe skadet».

- Hvorfor skulle han ha skader en måned etter at han ble arrestert? sier Rashdan til CNN.

Advokaten er denne uka på medierundtur i USA for å rette oppmerksomhet på klientens fengselsforhold.

- Han blir mishandlet - akkurat som fangene i Abu Ghraib.

Amerikanerne lar ikke Rashdan besøke Saddam, så han kan ikke bevise tortur-påstandene.

Avhørshunder

Bush-administrasjonen har ikke kommentert påstandene om Saddam-mishandlinga. De offentliggjorde i går tidligere hemmeligstemplede dokumenter om avhørsteknikker på Guantanamo-basen på Cuba. Myndighetene administrasjonen godkjente bruk av hunder i avhør av fanger, men president Bush sier han aldri har beordret tortur.

Blant dokumentene er notatet fra 7. februar 2002 der det står at Genèvekonvensjonene ikke gjelder for Taliban- og al-Qaida-medlemmer i Afghanistan. I notatet, som er signert av Bush, står det at fangene skal behandles humant.

- La meg være veldig tydelig på USA og min regjerings posisjon. Vi tillater ikke tortur. Jeg har aldri beordret tortur. Jeg kommer aldri til å beordre tortur, sa Bush til journalister i Det hvite hus.

Måtte skremme ut opplysninger

Senator Patrick Lehay fra det demokratiske partiet, beskylder imidlertid Bush for kun å offentliggjøre et utvalg av dokumenter som stiller administrasjonen i et positivt lys.

Dokumentene viser at forsvarsminister Donald Rumsfeld i desember 2002 godkjente tøffe avhørsteknikker for fangene på Guantanamo-basen, for så å avskaffe dem noen uker senere, og innføre mindre aggressive avhør i april 2003.

Avhørene på Guantanamo er blitt gjenstand for fornyet søkelys i kjølvannet av avsløringene om tortur av fanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak.

Rumsfeld godkjente opprinnelig tøffere avhørsteknikker etter at militære ledere på Guantanamo-basen klaget over at retningslinjene begrenset deres muligheter til å få informasjon ut av fangene.

Kvelning forbudt

Rumsfeld ga mot slutten av 2002 blant annet grønt lys til å skremme fangene med hunder, til å tvinge fanger til å stå oppreist i timevis, til isolasjon i opp til 30 dager, til å nekte fangene tilgang til dagslys, til avhør i 20 timer i strekk, til å kle av fangene, og til å bruke fysisk kontakt som ikke medførte skader, går det fram av notatene som ble offentliggjort tirsdag.

De militære lederne ønsket også tillatelse til å bruke vann eller våte håndklær til å få fangene føle at han er i ferd med å bli kvalt. Dette skal imidlertid Rumsfeld ha avslått.

Ille også i Afghanistan

Fanger i Afghanistan ble rutinemessig torturert og ydmyket av amerikanske soldater under avhør på samme måte som fangene i Abu Ghraib-fengselet, skriver Guardian.

Fem fanger har mistet livet i fangenskap, tre av dem under mistenkelige omstendigheter, viser en undersøkelse avisa har gjennomført. Tidligere fanger forteller at de fikk hetter over hodet, at de ble slått og kledd nakne, og at de ble holdt våkne over lange perioder.

- Mishandlingen i Afghanistan var ikke noe mindre sjokkerende enn den i Abu Ghraib, men fordi det ikke ble tatt noen bilder - i hvert fall ikke det vi vet - har den ikke fått nok oppmerksomhet, sier den demokratiske senatoren Patrick Leahy.

<B>MISTENKER TORTUR: Mohammad Rashdan er en av Saddams mange advokater. Han skal holde pressekonferanse i Washington i løpet av de nærmeste dagene.
PÅ HEMMELIG STED: Amerikanerne vil ikke si hvor i Irak de avhører Saddam, og lar ham heller ikke møte advokater eller pårørende.