Ropstad-skandalen:

- Blir mørkere og mørkere

Ropstad tok aktivt grep for å slippe å betale skatt på statsrådsboligen. Dermed sparte han 175 000 kroner, viser Aftenpostens avsløring. Ropstad selv beklager vurderingen han gjorde, men flere eksperter reagerer sterkt.

BEKLAGER: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen fredag 17. september etter nye avsløringer om at barne- og familieministeren drev aktiv skatteplanlegging. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Min umiddelbare kommentar er at Ropstad beveger seg i en gråsone. Etter hvert som saken utvikler seg, blir den mørkere og mørkere.

Dette sier Guttorm Schjelderup, skatteekspert og professor i samfunnsøkonomi og bedriftsøkonomi ved Norges Handelshøgskole, til Dagbladet, etter å ha fått referert Aftenpostens avsløring rundt KrF-leder og barneminister Kjell Ingolf Ropstads statsrådsbolig.

Fra før har avisa avslørt at KrF-ministeren har vært folkeregistrert hos foreldrene i Setesdal og dermed fått gratis pendlerbolig mens han var stortingsrepresentant.

Sparte 175 000

I den nye artikkelen innrømmer Ropstad at han aktivt tok grep for å slippe å betale skatt på statsrådsboligen:

I 2019 oppga han til Statsministerens kontor (SMK) at han ikke hadde utgifter på hjemmeadressen, dvs. hos foreldrene - og måtte skatte av fordelen ved gratis statsrådsbolig i Oslo.

For 2020 oppga han derimot at han nå hadde utgifter hos foreldrene - en slags husleie der han skulle betale faste utgifter som strøm, forsikring, etc. Dermed sparte han 175 000 kroner i skatt.

- Det var en dårlig vurdering som jeg beklager og ikke skulle gjort. Og jeg skjønner at det er mange som er skuffet over at jeg gjorde den vurderingen, sier Ropstad i en kommentar til Aftenposten.

- Straffbart skattesvik

Hans Fredrik Marthinussen, jussprofessor med formuesrett som spesialfelt, er ikke nådig i sin karakteristikk:

- Ropstad-saken, slik den står nå, er kjempeenkel. Dette er et helt ordinært straffbart skattesvik.

- Bevisst å oppgi uriktige opplysninger til skattemyndighetene for å slippe skatt, er skattesvik. Det er jo en ganske vanlig form for kriminalitet, som er et stort problem for velferdsstaten. Så at en politiker gjør noe slikt, tar seg veldig dårlig ut. Tenk å sitte med ansvaret for statsbudsjettet og skattereglene og så holde på slik selv, fortsetter Marthinussen.

Ropstad avviser overfor Aftenposten at han bevisst ga uriktige opplysninger til SMK, og sier planen var at han skulle betale foreldrene en enkeltsum etterskuddsvis i desember i fjor. Det skjedde ikke.

- [ …] avtalen med mine foreldre var at jeg skulle betale når regningen kom, sier han til avisa.

- Poenget er for øvrig ikke om Ropstad ga korrekte opplysninger til SMK, men om han unnlot å gi opplysninger i selvangivelsen sin. At han hadde tenkt å betale, og derfor skrev det til SMK, fritar ikke om han seinere ikke oppga det på selvangivelsen. Da visste han jo at han ikke hadde betalt noe. Det er der skattesviket ligger - ikke å opplyse om dette på selvangivelsen, sier Marthinussen til Dagbladet.

LEGGER SEG FLAT: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen fredag 17. september etter nye avsløringer om at barne- og familieministeren drev aktiv skatteplanlegging. Vis mer

- Rammes ikke av straffeloven

Mangeårig advkat John Christian Elden sier følgende til Dagbladet om Ropstad-saken:

- Både Ropstad, Fylkesnes og de øvrige politiske pendlere må ta seg en runde med skattemyndighetene, som eventuelt vurderer om fordelen er skattepliktig. Jeg er ikke kjent med at noen av dem har gitt uriktige opplysninger, og da vil forholdet ikke rammes av straffelovens bestemmelser om bedrageri eller uriktig forklaring.

Elden har vært forsvarer i sakskomplekset med Nav-brukerne som feilaktig ble dømt for trygdesvindel utter å ha oppholdt seg i et annet EØS-land.

- NAV-sakene var heller ikke straffbare, og det er neppe noen NAV-ofre som unner politikerne å gjennomgå den samme mølla før frifinnelse, legger Elden til.

- Blir for dumt

- Jeg reagerer veldig sterkt. Denne saken skaper med rette massiv politikerforakt når vi får enda en sak om hvordan folkevalgte utnytter systemet til egen vinning. Ropstad utnytter særordning folk flest bare kan se langt etter, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Han vil ikke kreve Ropstads avgang, men sier tydelig følgende:

- Nå må det ryddes opp, fordi dette er blir for dumt. Vi må sette opp et digert gjerde mellom bukken og havresekken, og si at dersom du har bolig fire mil innenfor Stortinget, så får du ikke pendlerbolig. Punktum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer