PROTESTSTORM:  Helseminister møter kraftig motbør fra egne Ap-rekker og fra regjeringskollega Senterpartiet for at hun ikke griper inn i nedleggelsene av lokalsykehus. I Ap-styrte Kristiansund blir hun møtt av demonstranter i dag. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL.
PROTESTSTORM: Helseminister møter kraftig motbør fra egne Ap-rekker og fra regjeringskollega Senterpartiet for at hun ikke griper inn i nedleggelsene av lokalsykehus. I Ap-styrte Kristiansund blir hun møtt av demonstranter i dag. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL.Vis mer

Blir møtt av tusentall sykehusdemonstranter i dag

Og nå lager Senterpartiet sykehusopprør i regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Senterpartiet krever at helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) stanser helseforetakenes sykehusnedbygging. Kravet støttes fra flere hold også i Ap. Blant har en en stor fraksjon i Oslo Ap gått sterkt ut mot nedleggelsen av Aker sykehus.


Kravet fra regjeringspartner Sp ble satt fram i et brev tirsdag, dagen før helseministeren besøker Kristiansund - en av byene der sykehusstriden har vært aller mest betent.

Brevet er signert Senterpartiets parlamentariske leder, Trygve Slagsvold Vedum og kravet går ut på at regjeringen stanser sykehusnedbyggingen fram til Stortinget har fått behandlet Nasjonal helseplan neste år.


- En jobb for politikerne

Sps stortingsgruppe viser blant annet til formuleringer i Soria Moria-erklæringen om at «Dagens desentraliserte sykehustilbud skal opprettholdes. Dette vil blant annet sikre nærhet til akuttfunksjoner og fødetilbud, selv om slike tilbud ikke gis ved alle lokalsykehus. Ingen lokalsykehus skal legges ned.»

- Det er helt feil at helseforetakene skal behandle dette. Dette er ikke en jobb for et byråkrati, men for politikere, sier Slagsvold Vedum til Nationen.


Lederen i Møre og Romsdal Arbeiderparti Trond Seth støtter Sp-kravet:

- I Møre og Romsdal Ap forstår vi Sps kritikk godt. Vi mener alle lokalsykehusene i fylket skal opprettholdes. Også vi mener at sykehusstrukturen må løftes opp til politisk behandling, og ikke avgjøres i hvert enkelt helseforetak, sier han.


Tusentall demonstranter i dagNår Strøm-Erichsen kommer til Kristiansund i dag, vil hun trolig bli møtt av et tusentall demonstranter.

Byens ordfører Per Kristian Øyen (Ap) forlanger at statsråden stanser Helse Nordmøre og Romsdals beslutning om å flytte fødeavdeling og kirurgiske akuttfunksjoner fra Kristiansund til Molde.

Øyen sier til NTB at han frykter at mange vil forlate partiet dersom statsråden ikke har med seg det riktige budskapet når hun kommer til byen.- I egne henderFørste nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp), utdyper partiets krav. Hun sier til NTB at det ikke står noe i samhandlingsreformen om at den skal omfatte akuttfunksjoner og fødeavdelinger.

- Her er det åpenbart helseforetakene som har tatt funksjonsfordelingen i egne hender og legger opp til endringer i sykehusstrukturen som er mer omfattende enn forutsatt i Soria Moria. Her trengs en politisk styring av det som foregår, sier Toppe.

(NTB).