- Blir mye vanskeligere

Amerikanske og britiske styrker fortsatte å bombe Bagdad i natt mens de samtidig forsøkte å innta byen Najaf, sør for byen. Men motstanden er sterkere enn de allierte styrkene hadde regnet med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Felttoget mot Bagdad og Saddam Hussein kan bli en lengre affære enn de først ga inntrykk av. Etter en ny natt med bombing stiger antallet døde.

To britiske soldater er meldt savnet og antatt tatt til fange av irkakiske styrker. De er meldt savnet etter at kjøretøy ble angrepet i det sørlige Irak, sier britiske forsvarstalsmenn, melder AP. Så langt har 16 britiske soldater mistet livet i krigen.

I tillegg er 12 amerikanske soldater savnet og antatt tatt av irakerne i et bakholdsangrep mot en forsyningskolonne ved An Nasiria, melder det amerikanske kommandosenteret Central Command.

En gruppe irakiske soldater lot som om de overga seg, men de amerikanske soldatene ble lurt.

Det er foreløpig ikke mye som tyder på at de irakiske styrkene faller sammen fra innsiden, slik enkelte hevdet før krigen brøt ut. Etter fem dager med bombinger ser det ut til at krigs-optimistene har tatt feil.

- Det er klart at de ikke er en slagen styrke. Dette kommer til å bli langt vanskeligere, sier general Richard Myers til AP.

Kraftigst mot Bagdad

Etter fem dager med bombing av Bagdad møter de allierte soldatene sterk motstand. Den femte dagen med bombing er den hittil kraftigste, melder AP.

Foreløpig er det ingenting som tyder på et nærstående alliert inntog i Bagdad.

Dette er nattas begivenheter:

* Amerikanske soldater erobret en fabrikk i byen Najaf sør for Bagdad. Ved fabrikken skal det ha vært produsert kjemiske våpen. Det er ikke bekreftet om fabrikken var i drift eller om den har vært brukt til å lage masseødeleggelsesvåpen.

* Amerikanske og britiske fly rettet nye angrep mot den irakiske hovedstaden. Denne gangen gikk ikke flyalarmen, og luftvernet skjøt heller ikke mot angriperne, noe som kunne tyde på at anleggene for varsling og artilleristyring er slått ut.

* USA og Tyrkia ble enige om utplassering av tyrkiske styrker i det nordlige Irak. To amerikanske krysserraketter slo ned i det sørøstlige Tyrkia, uten at mennesker eller bygninger kom til skade.

* USAs president George W. Bush sa at befolkningen i Sør-Irak kan få sine første forsyninger av nødhjelp i løpet av tirsdag. Felttoget sør i landet går så bra, at hjelpearbeidet kan komme i gang i løpet av 36 timer fra søndag, mente Bush.

* Irakisk fjernsyn viste bilder av president Saddam Husseins nestkommanderende Ezzat Ibrahim. Dette tydet på at Ibrahim ikke er død, slik USA hadde hevdet. (Kilde: NTB)

LURT: De allierte soldatene trodde de irakiske soldatene overga seg. Det gjorde de ikke. Her er kolonnen på vei til An Nasiria.