ETTERFORSKNING: Den 16-årige jenta ble funnet drept midt i boligfeltet Sorperoa. Her polititeknikere på åstedet natt til torsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ETTERFORSKNING: Den 16-årige jenta ble funnet drept midt i boligfeltet Sorperoa. Her polititeknikere på åstedet natt til torsdag. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Drapet på Vinstra

Blir neppe avhørt før slutten av neste uke

Mye skal på plass før den drapssiktede 16-åringen kan avgi ordentlig politiforklaring.

Den 16-årige gutten som er siktet for å ha knivdrept ei jevnaldrende jente på Vinstra onsdag, blir neppe avhørt en av de nærmeste dagene. Det opplyser hans forsvarer Lorentz Stavrum.

- Jeg antar det tidligst kan skje på slutten av neste uke, sier Stavrum til Dagbladet.

Medisinsk undersøkelse

16-åringen har hittil bare gitt en innledende fri forklaring til politiet, uten konfronterende spørsmål. Forsvareren forklarer at en rekke formelle skritt må tas før han kan bli formelt avhørt.

LILLEHAMMER: Den drapssiktede 16-åringen er på vei til en barnevernsinstitusjon, forteller hans forsvarer Lorentz Stavrum. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Nina HansenVis mer Vis mer

- Mange ting må klareres før han kan delta i et ordentlig, grundig avhør. Ikke minst skal han til medisinsk undersøkelse for å avklare hans helsemessige tilstand, sier Stavrum.

Under politiets pressekonferanse på Vinstra i går opplyste politiadvokat Stine Rigmor Grimstad at tidspunktet for avhøret ikke er fastsatt ennå.

- Vi er helt i oppstartsfasen av etterforskningen og ønsker å avhøre ham blant annet på grunnlag av funn vi har gjort, så dette må planlegges på en ordentlig måte, sa hun til Dagbladet.

Grimstad opplyste videre at i tillegg til drap er 16-åringen nå også siktet for grov kroppsskade; en voksen mann ble skadd da han skal ha prøvd å gripe inn i handlingen som endte med at jenta døde.

Samtykket til fengsling

Gutten ble pågrepet på åstedet i et boligområde på Vinstra bare minutter etter drapet, og ble i går varetektsfengslet for to uker i delvis isolasjon, en beslutning han samtykket i.

INFORMERER: Stine Rigmor Grimstad, politiadvokat i Innlandet politidistrikt, informerer om etterforskningen av Vinstra-drapet. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Andreas LekangVis mer Vis mer

16-åringen ble først lagt inn på sykehus på Lillehammer på grunn av ikke spesifiserte skader han ifølge Stavrum pådro seg under hendelsen han var innblandet i onsdag, men ble torsdag kveld fraktet til en tilrettelagt barnevernsinstitusjon på ukjent sted, hvor han skal oppholde seg den nærmeste tida.

Stavrum har vært i jevnlig kontakt med sin unge klient, seinest i dag, per telefon.

- Han blir godt ivaretatt, opplyser advokaten til Dagbladet.

Psykiatrisk undersøkelse

I tillegg til den medisinske undersøkelsen skal 16-åringen, på begjæring fra Grimstad, etter planen gjennomgå en psykiatrisk undersøkelse.

BLOMSTERHAV: På Vinstra vidaregåande skule, hvor den drepte jenta var elev, har mange lagt ned blomster for å hedre henne. - Det er veldig rørende, sier rektor Leif Solheim. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
BLOMSTERHAV: På Vinstra vidaregåande skule, hvor den drepte jenta var elev, har mange lagt ned blomster for å hedre henne. - Det er veldig rørende, sier rektor Leif Solheim. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

- Dette er rutinemessig, og skjer for å avgjøre hans tilregnelighet. Men også dette vil ta noe tid, ettersom retten først må oppnevne sakkyndige, sier Stavrum.

Da Dagbladet snakket med Stavrum torsdag om guttens tilstand, svarte han:

- Han har det nok ganske forferdelig. Han er jo involvert i en veldig tragisk hendelse, og det setter nok sitt preg på ham og alle rundt ham.

VINSTRA: Onsdag ble ei 16 år gammel jente drept på Vinstra. En 16 år gammel gutt er pågrepet for drapet. Wenche Bøe (60) var vitne til det hele. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Nina HansenVis mer Vis mer Vis mer

Få detaljer

Politiet gir svært få detaljer fra etterforskningen, og ønsker foreløpig ikke å si noe om motivet for drapet, og en eventuell relasjon mellom de to involverte ungdommene.

Under gårsdagens pressekonferanse understreket Jon Reidar Gaarden, lensmann i Midt-Gudbrandsdal lensmannsdistrikt, omfanget av tragedien på Vinstra.

- Det er en svært alvorlig sak som har rammet samfunnene våre. Det gjelder ikke bare Vinstra, men hele midtdalsregionen, sa han.

Lensmannen fortalte videre at Det er opprettet en pårørendekontakt for både jentas og guttens familie.

- Også guttens familie har fått livet snudd på hodet, sa lensmannen.

Jenta var elev ved Vinstra videregående skule. Skolens rektor Leif Solheim opplyste til Dagbladet i går at skolen vil holde åpent for elevene gjennom hele helga.