coronapass:

Blir neppe klart tirsdag

Fredag åpnet regjeringen for at kommuner kan innføre bruk av coronapass. Tromsø vil innføre det allerede på tirsdag, men FHI tviler på at det lar seg gjøre.

TVILER: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet tror ikke coronapasset blir klart til tirsdag .Foto: Tor Erik Schrder / NTB
TVILER: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet tror ikke coronapasset blir klart til tirsdag .Foto: Tor Erik Schrder / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Etter at regjeringen har åpnet for at kommunene kan innføre bruk av coronapass, ønsker Tromsø å ta i bruk løsningen tirsdag. Det er for raskt, tror FHI.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) sier til TV 2 at det haster for kommunen å få innført coronapasset – og at de er klare på kort varsel.

Kommunen har den siste tiden hatt et høyt smittetrykk, og Wilhelmsen tror et coronapass vil gjøre at flere vaksinerer seg. Han mener også at næringslivet trenger en annen løsning enn restriksjoner og begrensninger.

Fredag estimerte statsminister Jonas Ghar Støre at coronapasset allerede skulle bli klart i løpet av helga.

Men løsningen med å ta i bruk coronapassene er ikke på plass, og det blir neppe klart før tirsdag – som er dagen Tromsø kommune har pekt seg ut.

Tviler

FHI-overlege Preben Aavitsland peker på at det er flere avgjørelser som først må på plass.

- Regjeringen må fastsette en forskrift på dette, og så må vi jobbe for å få på plass de tekniske løsningene. Og så må arrangørene legge til rette for å kunne ta det i bruk, sier Aavitsland til TV 2.

Han sier til kanalen at han tviler på at det blir klart til tirsdag, og han er også tvilende på om det er nødvendig å innføre lokale coronapass nå.

- Det er nok et av virkemidlene som kan bidra i kommuner med stort smittepress, men om det er absolutt nødvendig er ikke så sikkert. Det blir opp til kommunene å bedømme, sier han.

Tidligere har det oppstått problemer på hjemmesidene til Helse-Norge når mange går inn for å sjekke sitt coronasertifikat.

Blant de landene som har innført coronapass nasjonalt, er vårt naboland Danmark. Før sommeren brukte danskene coronapasset hyppig innenlands, og samfunnet har gode rutiner for både testkapasitet og bruken av coronapass.

Uklart bruk

Nå har sertifikatet blitt gjeninnført, noe som betyr at danskene nødt til å vise et gyldig coronapass dersom de skal på serveringssteder, nattklubber eller andre større arrangementer.

Partene i det danske arbeidslivet er enige om en ny avtale der arbeidsgivere kan kreve at ansatte framviser et grønt coronapass på jobb.

Det er fortsatt uklart hva coronapasset skal brukes til i kommunene i Norge. Foreløpig har statsminister Jonas Gahr Støre varslet at coronapasset skal brukes til arrangementer som blant annet julebord, konserter og sportsarrangementer med publikum.

- Vi vil også se på om det skal brukes corona-sertifikat mer utbredt i samfunnet. Bruk av sertifikat er et godt virkemiddel og vil bidra til å unngå nedstenginger, sa statsministeren på pressekonferansen fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer