- Blir ofte nøkkelen

Ekspertene forklarer: Slik kan politiet ha jobbet med bilgåten.

MYSTISK BIL: Øst politidistrikt etterlyser en bil i Hagen-saken. Det skal dreie seg om en bil som kjører i nærheten av boligen i Sloraveien, dagen Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Opptaket er gjort morgenen 31. oktober 2018. Video: Politiet Vis mer
Publisert

Onsdag ettermiddag offentliggjorde Øst politidistrikt nye videoopptak som viser bevegelser på gangveien ved Langvannet, nær Sloraveien 4, den 31. oktober 2018, dagen Anne-Elisabeth Hagen forsvant.

Politiet ønsker å komme i kontakt med føreren av det de antar er et kjøretøy som er fanget på video den morgenen.

- Bildene er av en slik kvalitet at det er vanskelig å trekke noen sikre konklusjoner om hva bevegelsene viser. Vi er klar over at bildene er av svært dårlig kvalitet, og vi har derfor ikke gått ut med dem tidligere, sier politiinspektør Agnes Beate Heimø i en pressemelding.

- Interessant

På forespørsel fra Dagbladet har Bergensavisens krimekspert og tidligere drapsetterforsker Bent Raknes sett på opptaket.

- Det er vanskelig å identifisere hva det er for noe. Det er klart at det må være en interessant sak om noen har sett noen som kjører langs den veien. Det er jo en grusvei opp mot bopelen til familien Hagen, en vei som man normalt ikke kjører på. Det må være særdeles interessant.

Videre påpeker Raknes at han synes det er rart at politiet har brukt så lang tid på å gå ut med opptakene og «bruke media».

- Vitneopplysninger svekkes dag for dag. Da må det være noe som har gjort at de tror de skulle avdekke det, uten å røpe noe. At det er et såpass viktig spor at de ikke ville gå ut med det. Det er en polititaktikk man må ha forståelse for, sier han.

LYS: Det er i dette området man kan se lysene på gangveien. Politiet mener disse stammer fra et kjøretøy. Foto: Politiet
LYS: Det er i dette området man kan se lysene på gangveien. Politiet mener disse stammer fra et kjøretøy. Foto: Politiet Vis mer

- Tynt

Den tidligere etterforskeren mener det er helt klart at opptaket er interessant, men som enkeltbevis stempler han opptaket som dårlig.

- Man ser jo veldig lite. Det som er sentralt, er om andre har sett noe. Sånn er det med alt. Da jeg tidligere var etterforsker, var det der man fikk opplysningene fra, sier Raknes.

Det man kan se på opptaket, er røde og hvite eller lyse lys som beveger seg mot og fra området andemateplassen, mot boligen.

- Selve beviset er veldig tynt. Men at dette er interessant, er det ikke noe tvil om.

Opplysningen om en bil i dette området kan utløse at et vitne får en aha-opplevelse, påpeker han.

- At et vitne tenker «oi, det har jeg ikke tenkt på». Det blir ofte nøkkelen. Medias dekning av en sak kan utløse slikt.

KIDNAPPET?: Hagen-familien fastholder at Anne-Elisabeth er kidnappet, mens politiet mener hun ble drept i boligen i Sloraveien 31. oktober 2018. Foto: NTB Scanpix / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Rekonstruksjon

I pressemeldinga opplyser også politiet at de har foretatt rekonstruksjoner for å bedre kunne tolke informasjonen fra opptakene.

- Jeg kan tenke meg at de har prøvd å se hvor tydelig de kan få bildet, i tillegg til rekonstruksjon. Det er naturlig at noen kjører og sjekker hvordan det vil se ut, sammenliknet med videoen man har. At man ser hvor konkret dette kan være, sier Raknes.

- De må ha funnet ut at dette er såpass interessant, sier han om prøvene og rekonstruksjonen som er gjort, og fortsetter:

- Når de ser det er sammenliknbart, kan det være grunn til å gå ut og få vitner til å komme fram.

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet siden oktober 2018. Foto: Privat / NTB
SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet siden oktober 2018. Foto: Privat / NTB Vis mer

- Hvis man har mistanke om biltype, kan man gjøre noen målinger for å se avstand mellom lysene, for eksempel for å begrense antallet kjøretøy som kan være aktuelle. Man kan gjøre målinger på avstanden i lysene man skimter i det fjerne, sier Per Angel om slikt rekonstruksjonsarbeid.

Angel, som har avsluttet politikarrieren, var mangeårig sjef for åstedsgruppa og ID-gruppa i Kripos.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

Kan være nyttig

Angel understreker at han ikke er noen videoekspert, og ønsker derfor ikke å uttale seg stort rundt det tekniske rundt opptaket.

- De har nok jobbet med bildefilen for å prøve å forbedre bildet best mulig. Men når opptaket har begrenset kvalitet, får man ikke gjort det bedre enn originalen, sier Angel til Dagbladet.

Etterforskningsmessig kan videoopptaket være nyttig for andre vitner som kan ha vært i området, mener han.

- Dette kan hjelpe dem å huske bedre. Kanskje de husker andre momenter. Å gå ut med dette vil gjøre at folk blir oppmerksomme på saken på nytt, og at de som har vært i området får det innspillet som kan gjøre at de husker noe likevel.

- Ønsker kontakt

Opptakene frigjort av politiet viser følgende observasjoner:

  • Kl. 07:56:01 – 07:56:19 - Rødt lys som ikke beveger seg sett på gangveien.
    Kl. 07:56:30 – 07:56:23 - Hvitt/lyst lys som beveger seg minimalt mot andemateplassen.
    Politiet antar at dette er et kjøretøy.
  • Kl. 08:56:49 – 08:57:09 – Lyst/hvitt lys beveger seg fra området andemateplassen mot Sloraveien 4. Politiet antar at dette er et kjøretøy.

- Det er en interessant bil, og vi ønsker kontakt med føreren av den, eventuelle passasjerer og vitner som kan ha sett den, sier Hemiø til VG.

TOM HAGEN: Politiet skriver i en pressemelding at de ikke lenger begjærer Tom Hagens hus beslaglagt. Foto: NTB Vis mer

Politiet har tidligere gått ut med det som er det siste sikre livstegnet fra Anne-Elisabeth Hagen. Klokka 09.14 dagen hun forsvant, hadde hun en telefonsamtale med et familiemedlem. 34 minutter seinere ble hun oppringt, men personen i den andre enden fikk ikke svar.

I fjor sommer gikk politiet bort fra sin hovedteori om bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen ble endret til at Anne-Elisabeth Hagen er drept.

I slutten av april ble ektemannen Tom Hagen pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Han ble siktet for drap eller medvirkning til drap.

Hagen avviser enhver befatning med konas forsvinning.

I sommer opplyste politiet at de hadde gjort funn de mener er relevante etter pågripelsen av Tom Hagen og at drapshypotesen var ytterligere styrket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer