OLJESERVICE: Analytiker Martin Huseby Karlsen og resten av oljeserviceteamet i DNB Markets har vært negative til oljeservice i et par år, og tror sektoren fortsatt har tøffe år foran seg. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
OLJESERVICE: Analytiker Martin Huseby Karlsen og resten av oljeserviceteamet i DNB Markets har vært negative til oljeservice i et par år, og tror sektoren fortsatt har tøffe år foran seg. Foto: Ivan Kverme / FinansavisenVis mer

- Blir oljeprisen liggende på dagens nivå, kan det bli veldig vanskelig

DNB Markets blir stadig sikrere på at nedturen i oljeservice blir langvarig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Det er fortsatt dystert, sier analytiker Martin Huseby Karlsen i DNB Markets til Finansavisen i dag.

Sammen med kollegene Eirik Mathisen, Sveinung Alvestad, Jon Masdal, Marius Knudssøn og Nicolai Farstad Olsen, har han spurt en rekke oljeselskaper om budsjettene for leting og produksjon i år og neste år.

Det er disse investeringene oljeserviceselskapene i stor grad lever av, og svarene fra oljeselskapene er nedslående for investorer som er lastet med oljeserviceaksjer.

- Vi har fått mer data som underbygger at dette blir dårlig lenge, sier Huseby Karlsen til Finansavisen.

Ned 22 prosent i år Ifølge DNB-undersøkelsen vil oljeselskapenes offshoreinvesteringer falle med hele 22 prosent i år. Samtidig peker tidlige indikasjoner i retning av et ytterligere fall på 10-15 prosent i 2016.

Dermed må oljeserviceselskapene forberede seg på en ny virkelighet med mindre budsjetter å kjempe om i offshoresektoren, en høy flåtevekst i de fleste oljeservicesegmenter og fortsatt press på priser og marginer.

- Fokuset fremover vil være gjeldssituasjonen og hvem som overlever. Alle kan overleve et eller to dårlige år, men når vi får bekreftelse på at også 2017 blir dårlig, så ser det stygt ut, sier analytikeren.

Han tror likevel ikke på et rush av konkurser med det første.

- Selskapene går sjelden konkurs med en gang. Det blir gjerne en restrukturering eller to før det eventuelt skjer, sier han.

Oljeprisen eneste håp Det kan i tillegg være nedside i DNBs anslag. Mens prisen på et fat Brent-olje i dag ligger på 48 dollar pr. fat, planlegger oljeselskapene med en pris på 66 dollar i 2016 og 75 dollar på lang sikt.

- Blir oljeprisen liggende på dagens nivå, kan det bli veldig vanskelig for mange, sier Huseby Karlsen til avisen.

Han og kollegene anslår at oljeprisen må opp i minst 90 dollar fatet for at oljeselskapene igjen skal bli kontantstrømnøytrale. Alternativt må investeringene kuttes med nye 30 prosent i 2016. Det siste vil i så fall forverre situasjonen for oljeserviceselskapene betraktelig.

30, 53 eller 65 dollar fatet? DNB venter en gjennomsnittlig oljepris på 65 dollar neste år.

Mens den gjennomsnittlige oljeprisen hittil i år ligger på 58 dollar pr. fat, venter meglerhuset og investeringsbanken Citi at den for året som helhet vil ende på 54 dollar, og i 2016 ventes det nå en ytterligere nedgang til 53 dollar pr. fat.

Citi venter ifølge Finansavisen at neste år blir dårligere enn inneværende, og at det er en reell risiko for en oljepris på 30-tallet.

Flere økonominyheter Toppsjefen går på dagen
Shanghai-børsen stupte
100 toppsjefer her tjente i snitt over 60 mill. i fjor
Norwegian med ny USA-rute fra Oslo