Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Blir omvalg i Afghanistan

Men Karzai nekter å godta valgfusk-rapport.

AKSEPTERER IKKE VALGRAPPORT: FN-rapporten konkluderer med at president Hamid Karzai ikke fikk det nødvendige antall stemmer i første valgrunde. Foto: Reuters
AKSEPTERER IKKE VALGRAPPORT: FN-rapporten konkluderer med at president Hamid Karzai ikke fikk det nødvendige antall stemmer i første valgrunde. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Valgklagekommisjonen i Afghanistan har forkastet stemmer fra 210 valglokaler, hevder blant annet nyhetsbyrået AP.

Det meldte den FN-støttede kommisjonen mandag. Kommisjonen har tatt stilling til et vell av klager om fusk i presidentvalget den 20. august.

For få stemmer
Ifølge BBC konkluderer rapporten med at president Hamid Karzai fikk mindre enn 50 prosent av stemmene. Da blir det omvalg.

— Nå som vi har mottatt dommen fra valgklagekommisjonen, forventer vi at valgkommisjonen vil rette seg etter denne dommen og raskt kunngjøre det offisielle valgresultatet, sier Aleem Siddique, talsmann for FN i Afghanistan.

Karzai gikk allerede før rapporten ble offentliggjort ut og sa at han nektet å forholde seg til den.

- Fastlåst
- Betydelige grep er gjort for å senke antall stemmer Karzai fikk, til under 50 prosent, sier parlamentsmedlem Mohammad Moin Marastyal til The Times.

Han hevder valgklagenemnda har vridd på sannheten i et bevisst forsøk på å utløse en ny valgrunde.

- Situasjonen er nå fastlåst, sier han.

Valgkommisjonen avgjør
Etter valget ble det hevdet Karzai fikk cirka 55 prosent av de avgitte stemmene. Med under 50 prosent av stemmene går det mot en ny valgrunde mot Karzais tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah.

Valgklagekommisjonen har i dag overlevert sin rapport til landets uavhengige valgkommisjon. Denne skal nå vurdere rapportens innhold, for deretter å offentliggjøre hvorvidt det blir en ny valgrunde. 

Forbereder en ny runde
I den første opptellingen vant Karzai med 54 prosent av stemmene, men påstander om omfattende valgfusk har vært mange.

Forrige helg sa FN-utsending Kai Eide til Dagbladet at de hadde startet forberedelsene til en ny valgrunde.
Eide fikk kraftig kritikk fra sin nå avgåtte kollega Peter Galbraith etter valget, men har slått tilbake flere ganger.

- Vi har forberedt oss på det, vi må gjøre det. Men det vil kreve mye mer forberedelser, spesielt sikkerhetsmessig, men også ressursmessig. Min utfordring er å styre dette i riktig retning med utgangspunkt i landets konstitusjon, sa Eide.

Militært pressmiddel
Ifølge Det hvite hus har president Barack Obama utsatt beslutningen om å sende ytterligere 40 000 amerikanske soldater til Afghanistan.

Obama venter med å ta avgjørelsen til valgkrisa er løst. Samtidig vil han vente og se om resultatet blir en «afghansk partner verdt å kjempe for», melder The Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling