Blir Oslo som Paris?

Nettmøtet med arkitekten som frykter opptøyer: Se hva han svarte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I Oslo er helseforskjellene mellom de rike og fattige like store som mellom de fattigste og rikeste områdene i USA. Det viser statistikkene fra utkastet til \'Folkehelseprogram for Oslo 2005-2008.\' I Oslo har tusenvis av ungdommer knapt krysset østvestskillet. I Oslo bor hver tredje arbeidsledige i indre øst. Hvorfor det er slik, kan kanskje arkitekt Jan Carlsen svare deg på.

Han har tidligere undervist i byplanlegging på arkitekthøgskolen, i 1993 ga han ut boken \'Regnbuebyen\' som handlet om sammenhengen mellom arkitekt og samfunn, og ikke minst skriver han jevnlig om byutviklingen i Oslo.

- Jeg har ofte gått ut mot min egen yrkesgruppe når det gjelder å bygge drabantbyer. Disse områdene blir sovebyer, hvor innbyggerne på den ene siden blir adskilt fra resten av samfunnet, men samtidig blir avhengig av sentrum fordi det ikke skjer noe i nærmiljøet, sier Carlsen.

Med bekymring har han fulgt opptøyene rundt om i Paris\' forsteder, og uten å komme med noen dommedagsprofeti, retter han en advarende pekefinger mot de ansvarlige for byutvikling i Oslo.

- Vi ser de samme ghettotendensene her, spesielt i Groruddalen, hvor det skjer en utflytting av etniske nordmenn parallellt med en økning av antallet innvandrere med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn. Her må det til en snuoperasjon til for å forhindre forslumming og etnifisering av drabantbyene, slik at vi unngår franske tilstander, sier Carlsen.

Han presiserer imidlertid at årsakene til opptøyene i Frankrike i stor grad skyldes den store arbeidsledigheten blant innvandrergruppene der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer