Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir Oslo som Paris?

Nettmøtet med arkitekten som frykter opptøyer: Se hva han svarte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Oslo er helseforskjellene mellom de rike og fattige like store som mellom de fattigste og rikeste områdene i USA. Det viser statistikkene fra utkastet til \'Folkehelseprogram for Oslo 2005-2008.\' I Oslo har tusenvis av ungdommer knapt krysset østvestskillet. I Oslo bor hver tredje arbeidsledige i indre øst. Hvorfor det er slik, kan kanskje arkitekt Jan Carlsen svare deg på.

Han har tidligere undervist i byplanlegging på arkitekthøgskolen, i 1993 ga han ut boken \'Regnbuebyen\' som handlet om sammenhengen mellom arkitekt og samfunn, og ikke minst skriver han jevnlig om byutviklingen i Oslo.

- Jeg har ofte gått ut mot min egen yrkesgruppe når det gjelder å bygge drabantbyer. Disse områdene blir sovebyer, hvor innbyggerne på den ene siden blir adskilt fra resten av samfunnet, men samtidig blir avhengig av sentrum fordi det ikke skjer noe i nærmiljøet, sier Carlsen.

Med bekymring har han fulgt opptøyene rundt om i Paris\' forsteder, og uten å komme med noen dommedagsprofeti, retter han en advarende pekefinger mot de ansvarlige for byutvikling i Oslo.

- Vi ser de samme ghettotendensene her, spesielt i Groruddalen, hvor det skjer en utflytting av etniske nordmenn parallellt med en økning av antallet innvandrere med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn. Her må det til en snuoperasjon til for å forhindre forslumming og etnifisering av drabantbyene, slik at vi unngår franske tilstander, sier Carlsen.

Han presiserer imidlertid at årsakene til opptøyene i Frankrike i stor grad skyldes den store arbeidsledigheten blant innvandrergruppene der.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!