Kampen om Kherson

- Blir overkjørt

Ukrainske styrker har god framdrift sør i Ukraina. Om det fortsetter kan Kherson falle i løpet av et par uker, mener ekspert.

KHERSON: Ukraina rykker fram i Kherson. Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier man må regne med store tap på begge sider. Video: Twitter / Dagbladet TV. Reporter: Vegard Krüger Vis mer
Publisert

Tirsdag kveld erkjente det russiske forsvarsdepartementet at ukrainske styrker har gjenerobret områder i Kherson fylke sør i Ukraina.

En høytstående tjenestemann i det ukrainske innenriksdepartementet opplyste samtidig at ukrainske styrker har gjenerobret over 50 landsbyer og bosettinger i Kherson fylke, melder det ukrainske nyhetsbyrået Interfax. Det er ikke bekreftet fra uavhengige kilder.

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, forklarer at ukrainerne nå angriper langs tre akser, og har framdrift ved samtlige.

- Det ene er nordfra på vestsiden av Dnipro-elva og nedover langs elva. Der brøt de gjennom russiske, vel fortifiserte posisjoner søndag kveld. Samtidig har de brutt seg gjennom over elva ved Inhulets-elva over tid, sier han.

Røseth understreker at det har vært sakte framgang ved sistnevnte, men at det også der er framdrift nå. Den tredje aksen han trekker fram er nede i sør mot Tomyna Balka, en akse med kort vei til Kherson by.

- Russerne blir overkjørt på flere akser og er på defensiven. De har over tid vært delvis isolert. De har kunnet bruke båter til å forsyne styrkene sine, men bruene i området er konstant ødelagte av presist artilleri fra ukrainerne.

Kan falle

Røseth mener at med den framdrifta ukrainske styrker har hatt, kan Kherson falle i løpet av et par uker. Han understreker imidlertid at det kommer helt an på motstanden og hvor utstrekt egne styrker blir, samt hvor mange reserver de har i bakhånd. Ifølge russiske kilder skal Ukraina ha angrepet med hele 12 000 mann på den ene aksen nordfra langs Dnipro.

ENDRET KURSEN: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at HIMARS endrer kursen i krigen mot Russland. Video: AP / Reuters / Twitter / Dagbladet TV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Han forklarer at ukrainerne er avhengig av å sette inn styrker også for å beholde territorium og nedkjempe motstanderen i «russiske lommer» på veien. Det er snakk om store områder det kjempes i, og ukrainerne møtes tidvis sterk motstand fra russiske styrker.

Også pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug påpeker at det nok har vært betydelig tap av ukrainsk personell under denne offensiven. Han forteller at det blant annet kan skyldes avansert territorium med store, åpne områder.

Verdens atomvåpen

Klikk på diagrammet, eller navnene, for å se fordelingen.

Diagrammet viser fordelingen av verdens kjente atomvåpen. Russland og NATO har til sammen over 90 prosent av våpnene. Land som Kina, Pakistan, India, Israel og Nord-Korea kontrollerer de resterende 10 prosent.


- Sånn sett kan det ta tid. Det kommer helt an på hvordan russerne skal kjempe. Vil de kjempe til siste mann, eller vil de delvis trekke seg ut? Så langt ser det ut til at de trekker seg ut når de står i fare for å bli avskåret, sier Røseth.

Bedre på vinterkrig

Han presiserer at han tror Kherson-området er vanskelig å holde på for russerne, gitt at dem ikke får forsynt området tilstrekkelig.

- Er det viktig for ukrainerne å benytte seg av tida vi er i nå?

- Vinduet som er nå er viktig, ja. Det begynner å bli kjøligere der. Full kulde kommer kanskje i januar, avhengig av hvor i området de er. Den ene tingen er at vinteren kommer. Ukrainerne håndterer det langt bedre enn russerne, sier Røseth.

Han forteller at det blant annet har kommet rapporteringer om at russerne mangler 1,5 millioner vinteruniformer. Han trekker også fram motivasjonen som det aller viktigste, og at det er spesielt viktig i en vinterkrig, som man nå snart går inn i.

Alt tyder på at de ukrainske styrkene er langt mer motiverte enn Russlands. Flere har underveis i krigen trukket fram at russiske styrker sliter med lav kampnormal. Blant annet er dette noe det britiske forsvarsdepartementet har nevnt fra tid til annen i deres etterretningsrapporter.

- Et annet tidsvindu er mobiliseringen på russisk side. 200 000 skal være mobilisert til nå, og noen av disse kommer til fronten ganske raskt. Og det kan absolutt være mulig at det ligger noe fleksibilitet i hemmelige kapitler av mobiliseringen som åpner for flere enn 300 000. Det spekuleres det i allerede. Men på kort sikt er ikke det så viktig fordi det tar lang tid å få trent opp disse, forteller Røseth og legger til:

FREMMEDKRIGER: Dagbladet har snakket med fremmedkrigeren «Yuri», som forteller om et overfallsangrep i Mykolajiv-regionen, 29. september. Video: nucking_futs_yuri / Dagbladet TV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Ukraina har også en stor mobiliseringsbase på mange millioner Det er ikke gitt at Russland får et vendepunkt i krigen. Vi skal ikke undervurdere Russlands langsiktige militære styrke, men innen den tid vil den ukrainske vinningen være betydelig.

- Om russerne trekker seg ut og ukrainerne tar Kherson. Hvordan skal de videreføre en krig med en elv som skiller?

Dårlige utsikter

Dalhaug understreker at Dnipro-elva er bred og har sterk strømføring. Et formidabelt vannhinder, som det kalles på fagspråket.

- Hvis russerne må trekke seg ut, tror jeg ikke ukrainerne har planer om å krysse over elva og rykke videre fra Kherson. Da vil jeg tro de etterlater mindre styrker som kan befeste den vestlige bredden av elva, og at overskuddsstyrker trekkes tilbake og føres øst for elva hvor de har kontroll på territorium, sier Dalhaug.

Med andre ord tror han den ukrainske framrykkingen i det området stopper dersom Kherson faller.

- Akkurat nå er utsiktene for russisk seier dårlig. Det som kjennetegner en god militærstrategi er jo at politiske målsettinger som militæret har sjans til å oppnå. Putin har systematisk demonstrert politiske målsettinger som hæren ikke har vært i stand til å realisere på bakken. Nå ser vi nok et eksempel på at han har annonsert et eller annet som de militære styrkene ikke kan bekrefte at de har grep om, sier Dalhaug.

Fylkene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja ble formelt annektert av Russland i forrige uke, og det vil bli ansett som et betydelig nederlag dersom Russland mister kontrollen over områder som de nylig har annektert.

Det skriver britisk etterretning i sin morgenrapport onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer