Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir politi i Norge

STAVANGER (Dagbladet): Møtet med russisk politi ble et mareritt for Liljana (32) fra Murmansk. Hun ble ydmyket og nedverdiget fordi hun ikke var prostituert. Men sjokket var ikke større enn at modige Liljana nå begynner på politistudiet i Norge, som den første med bakgrunn fra Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er stolt og gleder meg, tårene rant da jeg fikk beskjed om at jeg var kommet inn på skolen, forteller Liljana til Dagbladet.

Men for ni år siden fikk hun møte russisk politi på sitt verste. Sammen med ei venninne og Dagbladets to utsendte skulle Liljana vise norske avislesere «Murmansk by night».

En hyggelig kveld skulle avsluttes i baren på vårt hotell. Det endte med at tre håndfaste politimenn utviste de to russiske jentene, med følgende begrunnelse overfor Dagbladet:

- Bare prostituerte sovjetiske jenter kan oppholde seg i baren. Jeg har bilder av alle jentene i mitt kartotek. Disse to jentene finnes ikke i arkivet, forklarte en ivrig politisjef Igor.

- Hater episoden

Etterpå har Liljana slitt mye med den uhyggelige opplevelsen. - Jeg hater episoden. Jeg var en respektert jente i Murmansk, og så ble jeg behandlet så stygt av vårt eget politi, forteller Liljana.

I dag er hun etablert med samisk ektemann og datter i Karasjok. Hun har det godt, og ser fram til å ta politiutdannelse.

- Var det sjokkmøtet med russisk politi som fikk deg på tanken om sjøl å bli lovens håndhever?

- Nei. Jeg har tolket litt for norsk politi. Halvt i spøk og halvt i alvor har betjentene spurt meg om jeg ikke kunne tenke meg å bli politi. Jeg trodde ikke det gikk an. Men så søkte jeg, trente hardt i flere måneder og kom inn. Det var en stor dag for meg, forteller hun.

Liljana er ei munter og åpen jente som har lært seg både norsk og samisk.

Lensmannskontoret i Karasjok har slitt med å få tak i samisktalende betjenter, nå kan de bli godt hjulpet av ei russisk jente fra Murmansk!

Etablert

- Ja, jeg vil gjerne arbeide her i Karasjok, hvor vi er godt etablert og har familie og venner, sier hun.

Nylig var Liljana på besøk hos sin mor i Murmansk. Hun synes det er trist å se forfallet i sitt gamle hjemland.

- Alt blir bare verre, et menneskeliv er ikke noe verdt. Russland går framover mot fortida, det er sørgelig, sier hun.

Noen russere møter mobbing og nedlatende holdninger når de kommer til Norge. Russere knyttes til mafia og prostitusjon, sjøl om mange bare søker kjærligheten eller vil tjene noen slanter for å overleve.

- Forholdene er svært vanskelige i Russland. Folk møtes over landegrensene og blir venner, for noen vokser det til kjærlighet og ekteskap. Jeg kan ikke fordømme det, sier Liljana, som snart kan ikle seg norsk politiuniform.

1991: Arrestert fordi hun ikke var prostituert.
2000: Tar politiutdannelse i Norge.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media