Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir politianmeldt for svart lønn

Timeglasset renner for Sveriges kulturminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen skal Sveriges nye statsminister Fredrik Reinfeldt gjøre et nytt forsøk på å komme i gang med politikk. De ni første dagene har han hatt nok med å svare for nye statsråders økonomiske rot.

Spørsmålet er om han har med seg kulturminister Cecilia Stego Chilö når han legger fram statsbudsjettet på den 10. dagen.

Trykket for å få kulturministeren til å trekke seg økte i kveld etter at Transportarbeiderforbundet har bestemt seg for å politianmelde kulturministeren for å bruke svart arbeidskraft.

Det var den nye kulturministeren som satte i gang statsministerens regjeringsmareritt. Allerede noen timer etter han hun var utnevnt, svarte Stegö Chilò på direkte spørsmål at hun ikke visste at hun hadde det politiske ansvaret for svensk idrett.

Gledet seg til lisenssak

Hun visste godt at hun skulle bli ansvarlig statsråd for statskringkastingen, men hadde dårlige forklaringer på hvorfor hun ikke hadde betalt lovbestemt lisens på 16 år.

Hun avsluttet den runden med å unnskylde seg og forklare at hun egentlig ikke visste hva som hadde skjedd - bortsett fra at hun hadde bodd mange år i utlandet.

Men siden 1996 har hun hatt fast adresse i Sverige. Og fredag kveld avviste en av hennes gamle forbindelser kulturministerens forklaringer. Seinest i mars i år skal Stegö Chilò ha uttrykt sin sterke ideologiske misnøye med SVT/SR og sagt at hun gledet seg til rettssak hvis hun ble tvunget til å betale lisensen.

 SLIK STARTET DET:  Forrige fredag presenterte statsminister Fredrik Reinsfeldt (med rødt slips) i midten sin nye regjering. Handelsminister Maria Borelius (til høye for Reinsfeldt) er ikke med lenger. Det er kulturminister Cecilia Stegö Chilò (nr. tre fra venstre). Foto: Scanpix.
SLIK STARTET DET: Forrige fredag presenterte statsminister Fredrik Reinsfeldt (med rødt slips) i midten sin nye regjering. Handelsminister Maria Borelius (til høye for Reinsfeldt) er ikke med lenger. Det er kulturminister Cecilia Stegö Chilò (nr. tre fra venstre). Foto: Scanpix. Vis mer

Etter unnskyldningen i forrige uke sendte hun 20.000 kroner i etterskuddsbetaling til selskapet en kulturminister er sjef for. Allikevel er hun politianmeldt av lisenskontoret.

Og kulturministeren måtte innrømme at også hun hadde betalt svart for barnepass.

- Det er ulovlig og må etterforskes av politi og påtalemyndighet, sier Transportarbeiderforbundets leder Per Winberg til det svenske nyhetsbyrået TT i kveld.

Fem års frist

Forbudet mot å betale arbeidstakere svart har en foreldelsfrist på fem år. Kulturministeren og hennes mann fikk barn i 1995, og dermed kan svart ende opp med straff for Stegö Chilò - dersom paret hadde barnevakt på svartlønn i 2001. Statsminister Fredrik Reinfeldt sa i går at han ikke visste om kulturministerens avlønning lå innenfor fem års regelen.

I går spurte TT 15 av 25 fylkesledere i Moderaterna om partikollega Cecilia Stegö Chilò fortsatt er egnet til å være statsråd i den svenske regjeringen.

Bare én svarte ja. Pressesekretæren til Stegö Chilr svarte at statsråden selv ikke hadde tid til å kommentere dette fordi hun var opptatt med statsbudsjettet.

Millionfallskjerm

Den tidligere vitenskapsjournalisten i SVT, Maria Borelius, kastet kortene i går og trakk seg som handelsminister etter åtte dager uten en eneste bokstav politikk, bare en mediastorm om grumsete økonomiske disposisjoner og et overklasseliv som ikke matcher statsministerens bilde av "Nye Moderaterna". Hun trekker seg også fra Riksdagen.

Men punktum er ennå ikke satt for det rikspolitiske eventyret til Maria Borelius. I kveld er det ennå ikke avklart om hun gjør krav på "fallskjermen" på 1,2 millioner svenske kroner, som er standardbeløp for statsråder.

AVBREKK: I dag fikk statsminister Fredrik Reinsfeldt et avbrekk i hverdagen med et høflighetsbesøk hos den finske presidenten Tarja Halonen i Helsingfors.