Blir president på andre forsøk

Konservative Lech Kaczynski har fått over halvparten av stemmene i presidentvalget i Polen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Søndag ble det avholdt presidentvalg i Polen for andre gang denne måneden. For to uker siden fikk verken konservative Lech Kaczynski eller markedsliberalisten Donald Tusk over halvparten av stemmene.

Søndag fikk Kaczynski 55,4 prosent mot rivalen Tusk med 44,6 prosent. 60 prosent møtte opp på valglokalene søndag, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Innrømmet nederlag

Tusk har innrømmet at slaget er tapt. Kaczynski blir Polens nye president.  

- I dag må jeg fortelle meg selv at jeg ikke klarte det, sa Tusk til sine velgere ifølge AP.

For to uker siden var situasjonen en annen da Kaczynski fikk 33 prosent og markedsliberalisten Tusk 36 prosent. Men velgerne snudde og hørte på Kaczynskis advarsler om at markedsliberalistisk politikk ikke må kutte ned på sosiale velferdsordninger for dårlige stilte i samfunnet, skriver AP.

Under valgkampen adresserte Kaczynski at han skal ta et oppgjør med tidligere kommunister og kjempe mot politisk korrupsjon.

Lech Kaczynskis tvillingbror, Jaroslaw Kaczynski, gikk av med seieren i regjeringsvalget for to uker siden, og jobber nå for å danne koalisjonsregjering med sitt parti "Lov og rett" og partiet "Borgerplattformen".

FIKK FLERTALL: Konservative Lech Kaczynski fikk over halvparten av stemmene i søndagens presidentvalg i Polen.
TAPTE SLAGET: Markedsliberalisten Donald Tusk måtte se seg slått av sin konkurrent og fikk en rose som trøst av en trofast velger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer