Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir president Trump en total katastrofe? Dette er det han kan lykkes med

Mange er nå bekymret for hva Donald Trump vil finne på som president. Er det også noe han vil lykkes med?

HVA SKJER NÅ?: Dagen derpå for USA. En nesten naken cowboy med Trump på rumpa dro noen låter foran Trump Tower i New York der den nyvalgte presidenten bor. Hele verden ble overrasket over Trumps valgseier, og mange stiller seg nå spørsmålet hva Trump vil gjøre som president.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HVA SKJER NÅ?: Dagen derpå for USA. En nesten naken cowboy med Trump på rumpa dro noen låter foran Trump Tower i New York der den nyvalgte presidenten bor. Hele verden ble overrasket over Trumps valgseier, og mange stiller seg nå spørsmålet hva Trump vil gjøre som president.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): New York er regntung dagen derpå. Fra de tusener som fylte gatene gjennom hele valgnatta og feiret eller sørget Trumps sjokkerende seier, er det nesten ingen igjen rundt Trumps ikoniske tårn midt på Manhattan i New York.

Ei ung jente forsøker i godt over en halvtime å tenne et på et amerikansk flagg med en lighter. Ei gruppe på ti studenter fra Vassar har tatt toget eller kjørt inn til byen for å protestere og advare mot kandidaten. Det skulle ta noen timer før mange tusen slo følge med dem i protest.

- Jeg er veldig bekymret for hva som vil skje. Jeg trodde ikke at USA fortsatt hadde så mye rasisme, hat og ondskap i seg. Jeg frykter mye for at helsevesenet skal bli dårligere og jeg frykter for diskriminering av svarte, sier 18 år gamle Tiara Rodgers til Dagbladet.

FRYKTER TRUMP: - Jeg tror ikke han kan gjøre noe bra. Jeg tror ikke han forstår økonomien godt nok. Selv om jeg ikke vet så mye om det er jeg likevel redd for at han kan føre til krakk, sier demonstranten og studenten Tiara Rodgers (18). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FRYKTER TRUMP: - Jeg tror ikke han kan gjøre noe bra. Jeg tror ikke han forstår økonomien godt nok. Selv om jeg ikke vet så mye om det er jeg likevel redd for at han kan føre til krakk, sier demonstranten og studenten Tiara Rodgers (18). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Et par timer tidligere hadde Hillary Clinton for første gang snakket til landet og innrømmet nederlag i valgkampen. Like etter annonserte president Obama at han ville invitere Trump til Det hvite hus, og sa det var i alle amerikaneres interesse av den nyvalgte republikanske presidenten nå lykkes.

Nå er spørsmålet alle stiller seg hva som vil skje, og hva slags planer Donald Trump har når han blir innsatt som president 20. januar 2017.

En uhyre vanskelig jobb

BEKYMRET: Dagen derpå for USA. Flere Trump-motstandere stilte seg opp foran Trump Tower i New York for å protestere mot valget av USAs nye president.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BEKYMRET: Dagen derpå for USA. Flere Trump-motstandere stilte seg opp foran Trump Tower i New York for å protestere mot valget av USAs nye president. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Hvordan blir Trump som president? Hva slags muligheter har han for å gjennomføre sine ambisiøse mål om å bygge en mur på grensa mot Mexico, massedeportere ulovlige innvandrere, avskaffe internasjonale handelsavtaler, skrote Obamas helsereform, bli venner med Russland og gjøre en helomvending i klimapolitikken.

- Han vil få en uhyre vanskelig jobb med et mer splittet USA enn noen gang, konstaterer seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Dagbladet.

Melby så tidlig at Trump hadde potensial, men er likevel overrasket over at Trump klarte å vinne valget. Han er uansett usikker på hvordan Trump skal lykkes i å få gjennom politikken sin på tross av at Republikanerne beholdt flertallet i både Senatet og Kongressen.

- Han har ført en valgkamp som har vært veldig bitter og personlig. Nå må han lappe noe av dette sammen. En fordel kan være at han har kommet hit helt på egenhånd på tvers av begge partiene. Han har også bygget opp en unik velgermasse. Han står dermed friere til å forhandle med begge sider, sier Melby.

Uberegnelig

«FUCK DONALD TRUMP»: Misnøyen blant hundrevis av studenter viser seg allerede, etter at Donald Trump ble utropt som USAs neste president. Her protesterer de - på ulike måter. Video: Twitter / Storyful Vis mer

Et av de store spørsmålene er imidlertid hva Donald Trump faktisk mener. Opp gjennom åra har han gjentatte ganger skiftet synspunkt i spørsmål som homofilt ekteskap og abort, innvandringspolitikk og utenrikspolitikk. Ett av få spørsmål han har vært konsekvent er i motstanden mot fri internasjonal handel.

- Dette står og faller på hans personlige stil, og det er veldig ukjent terreng. Han har ikke noe karakterbok som politikere. Veldig spredte uttalelser og praktisk talt ingen erfaring. Vi skal ikke utelukke at han vil opptre ganske annerledes som president, sier Melby.

HØYLYTT OG KRANGLETE: Donlad Trumps tilhengere tok til gata med høylytt roping av slagord. - Vi er ikke sinte, vi er lykkelige, sier Joey Cena. Video: Trym Mogen og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

New York Times skriver at Trump trolig vil klare å få til store skatteletter og mindre regulering, føre en langt strengere innvandrinspolitikk, gjøre endringer i helsepolitikken og klimapolitikken. Klimafornekteren Trump kan imidlertid ikke lovlig si opp Paris-avtalen før om fire år. Avisa skriver at Trumps presidentskap trolig betyr slutten for USA i frihandelsavtalen TPP. Han vil også reforhandle den nordamerikanske frihandelsavatalen NAFTA. Alt dette begrunner Trump med at han vil skaffe amerikanerne jobber. I forlengelsen av det vil han også gjøre store løft i infrastrukturen i USA.

Den upartiske organisasjonen Committee for a Responsible Federal Budget har beregnet at Trumps planer med skattekutt og økte offentlige utgifter vil øke USAs nasjonalgjeld med over 5,3 billioner dollar det neste tiåret.

- Han kan sikkert få til et infrastrukturløft, og har et offensivt syn på statens rolle. Her kan han kanskje også alliere seg med demokrater, sier Melby.

Haley Dickie og Addie Ashmore feiret Donald Trumps valgseier sammen med et par hundre tilhengere utenfor Trump Tower natt til onsdag. Video: Trym Mogen og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Bekymret for verdensordenen

Det som imidlertid har bekymret Melby mest, er hva slags innvirkning Trump kan ha på Nato og den eksisterende verdensordenen med USA som foregangsland og supermakt. Trump har flere ganger antydet at Natos medlemsland må betale mer, og har ikke ønsket å gi garantier på at USA støtter Nato-land som blir angrepet.

Melby har tidligere sagt til Dagbladet at et Trump-presidentskap kan bety slutten for Nato.

- Angriper han den eksisterende verdenspolitikken blir det problemer på mange plan, og en utfordring for hele det eksisterende systemet. Samtidig er det blitt stadig flere i USA - også i eliten - som stiller spørsmål ved om militære allianser og forpliktelser tjener USAs interesser, sier Melby.

- Vi kan ikke automatisk forvente at USA fungerer som en lederstat. Hvis du får en president som er kritisk til dette kollektive apparatet vil det bety problemer for Nato og små medlemsland som Norge. Det kan også være med på å akselerere utviklingen i Syria, sier Melby.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!