SAKSØKT: Amerikanske myndigheter går etter Elon Musk og Tesla. Foto: NTB Scanpix
SAKSØKT: Amerikanske myndigheter går etter Elon Musk og Tesla. Foto: NTB ScanpixVis mer

Blir saksøkt av myndighetene etter Twitter-melding

Elon Musk og Tesla i trøbbel.

Det amerikanske finanstilsynet, SEC, går til sak mot Teslas toppsjef Elon Musk og anklager ham for bedrageri.

Det melder Bloomberg.

Finanstilsynet mener Musk har kommet med «falsk og villedende» informasjon om selskapet.

De sikter til særlig én Twitter-melding Musk la ut i august. I meldingen påsto Musk at han vurderte å ta Tesla av børsen, og skrev:

«Finansiering sikret».

De to ordene kan vise seg å felle Musk.

Økte med milliarder

I meldingen skrev Musk også at han vurderte å kjøpe opp alle Tesla-aksjene. Prisen han så for seg var 420 dollar for hver aksje.

Det ville i så fall kostet Musk 600 milliarder kroner - ekskludert gjeld. Det ville ha blitt historiens største børsexit.

Prisen på en Tesla-aksje steg kraftig etter at Musk sendte ut meldinga. Høyeste notering den dagen var 387,46 dollar, en ny rekord.

Et oppkjøp av alle aksjene til 420 dollar per aksje ville ha betydd solid avkastning for aksjeeierne.

Hvor Musk hadde sikret seg 600 milliarder var spørsmålet alle stilte seg. Inkludert SEC som samme dag ba Tesla og Musk redegjøre for meldinga.

- «Fabrikkerte» påstanden

Etter det igangsatte SEC en etterforskning. I rettspapirene hevder det amerikanske finanstilsynet at Musk «fabrikkerte» påstanden om at finansieringen var sikret.

«I realiteten hadde ikke Musk diskutert, ikke engang bekreftet, hovedtrekk ved en slik avtale, inkludert pris, med noen potensiell investor», heter det videre i dokumentene, skriver Bloomberg.

I tillegg til å saksøkes for bedrageri, ber det amerikanske finanstilsynet domstolen om å frata Musk retten til å være toppsjef i aksjeselskaper.

Et par uker etter meldingen sa Musk at han hadde droppet planene om å ta Tesla av børs.

Gir Musk støtte

Tross bedragerianklagen fra amerikanske myndigheter, har Tesla fortsatt tillit til Musk.

- Tesla og styret har full tillit til Elon, hans integritet og hans lederskap, heter det blant annet i en uttalelse fra selskapet.

Musk selv tar avstand fra bedragerianklagene.

- Dette uberettigede søksmålet fra SEC gjør meg trist og skuffet. Jeg har alltid handlet i sannhetens, åpenhetens og investorens interesser. Integritet er den viktigste verdien i mitt liv, og sakens fakta vil vise at jeg aldri handlet på tvers av dette på noen måte.