Blir samisk pinup

BODØ: Debatten raser i Sameland/Sapmi etter at Åse Solli - leder i kvinnegruppa Sarahkka - gikk ut og ønsket seg en samisk pinupkalender. En av dem som kunne tenke seg å stille opp, er samepolitikeren Barbro Lill Hætta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hætta (28) er kjent som den første kvinnelige lederen i Samisk Språkråd. Hun har også vært samepolitisk rådgiver for daværende kommunalminister Kjell Opseth.

Samekvinnen fra Kautokeino arbeider nå som lege ved Nordland Sentralsykehus i Bodø.

- Spenstig utspill

- Jeg liker utspillet til Åse Solli. Ideen om en slik kalender er spenstig. Men den må ikke nødvendigvis være spekket med bikinikledde jenter, sier Barbro Lill Hætta.

- Vi har mange flotte jenter som ville gjort seg på trykk. Samejenter har naturligere skjønnhet og rundere former enn vanlige modeller. Personlig hadde jeg likt å se både gamle og unge samekvinner, legger den markante samepolitikeren til.

- Hvor lettkledd kunne du ha stilt opp?

- For meg og de fleste andre samer er offentlig nakenhet ikke naturlig. Personlig ville jeg ikke gått lenger enn jeg gjør for Dagbladet nå. Helst ville jeg foretrukket samedrakt, sier Barbro Lill.

- For aboriginene er nakenhet derimot helt naturlig, legger hun til.

Idé fra Australia

Bakgrunnen for pinupdebatten er nemlig en 2001-kalender (den finnes på nettadressen www.saamiweb.org) med lettkledde aboriginske kvinner fra Australia.

Leder Åse Solli i den samiske kvinnegruppa Sarahkka gikk hun ut og roste ideen. Det har hun høstet storm for. Men Solli har meningers mot:

- Nakenhet kan være kvinneundertrykkende. Samiske jenter i badedrakt og bikini er ikke det, sier hun.

- For øvrig er to forhold kommet dårlig fram i debatten: at jeg snakker som privatperson, og at jeg mener en samisk pinupkalender vil utgjøre en motvekt til Vestens kvinneideal.

- Kunne du tenke deg til å stille opp som pinup?

- Nei! ler Åse Solli:

- Jeg er 50 år og trillrund.

Pinuputspillet støttes av Nils Mathis Buljo i Kautokeino Ungkarsforening, som uttaler: - Da kan vi sitte og bedømme hvem av de avbildede samiske jentene som er den mest sensuelle!