Blir selv skutt mens han filmer skarpskytteren

Ubekreftet sjokkvideo viser angivelig drap på uskyldige sivile i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne videoen, som siden lørdag har sirkulert på YouTube, viser angivelig en mann som filmer at han selv blir skutt av en syrisk skarpskytter i Karm al-Sham fredag.

I starten av filmen sier en mannsstemme «Noen skyter på borgere i Karm al-Sham 1. juli, uten grunn eller uten demonstrasjoner». Han søker seg frem med videokameraet, tilsynelatende for å få øye på den som skyter. Deretter zoomes det inn på en grønnkledd skytter som står i skyggene på en balkong. Skytteren beveger seg så rolig mot kameraet, hever geværet, og avfyrer et skudd. Kameraet deiser i bakken. Deretter høres ynking og rop om hjelp.

Det har ikke vært mulig å få verifisert om videoen er ekte eller ikke. Situasjonen i Syria er svært alvorlig, hvor både utenlandske journalister og menneskerettighetsgrupper er nektet adgang. Få lokale journalister våger å jobbe åpentlyst. Informasjonen som slipper ut fra de opprørsutsatte byene er svært begrenset.

Derfor vet man ikke hvem den angivelige kamermannen er, eller omstendighetene rundt videoen og postingen på YouTube. Men hvis den er ekte, viser den et rystende bilde av volden som pågår i landet.

Andre klipp postet på YouTube i helgen viser tilsynelatende demonstranter som blir skutt etter på åpen gate av sikkerhetsstyrker i byen Homs under demonstrasjoner på fredag. Der skal blant annet den kjente syriske aktivisten og bloggeren Diyya al-Najjar ha blitt skutt og drept.

Et vitne skal ifølge The Guardian ha fortalt om drapet til Human Rights Watch:

- Jeg så Diyya al-Najjar bli skutt i hodet av en skarpskytter rett foran meg. Skarpskytteren var i en Land Cruiser fire-fem meter fra demonstrantene, sier vitnet.

Liket av Najjar skal ha blitt ført til al-Barr-sykehuset i Homs, der en lege overfor menneskerettsorganisasjonen skal ha bekreftet at dødsårsaken var et skudd i hodet. Ifølge legen skal ti demonstranter ha blitt sendt til sykehuset med skuddskader før klokken 18. på fredag.