Blir sittende i varetekt

Den tidligere Finance Credit-direktøren Trond Kristoffersen må fortsatt sitte i varetekt etter at Borgarting lagmannsrett har omgjort Oslo tingretts kjennelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les kjennelsen her. (Dagbladet.no): Lagmannsretten valgte dermed å oppheve Tingrettens kjennelse om å løslate Kristoffersen.

De mener faren for bevisforspillelse er stor hvis han blir sluppet fri.

- Det er tale om en sak med et stort og komplisert faktum og med forgreninger til mange land. Det legges til grunn som fremholdt av påtalemyndigheten at bevisbildet i en sak av denne karakter er svært «sårbar» for at «nye» bevis dukker opp, enten i form av dokumenter eller gjennom vitneforklaringer, står det i lagmannsrettens kjennelse.

- Gjennom sin tidligere opptreden i saken har Kristoffersen vist både vilje og evne til å forspille bevis ved produksjon av fiktive dokumenter mens han var på frifot. Videre har han ført omfattende elektronisk korrespondanse til dels med personer som han var pålagt ikke å ta kontakt med.

Først besluttet løslatt

Det var på forrige torsdag at den tidligere Finance Credit-direktøren ble besluttet løslatt av Oslo Tingrett.

Retten vektla Kristoffersens sykdom, at etterforskningen er avsluttet, og at hovedforhandlingene har startet. Tingretten viste også til at medtiltalte i Finance Credit-saken, Torgeir Stensrud, ikke satt fengslet. Videre ble det vist til at Kristoffersen siden begynnelsen av februar fritt har kunnet være i kontakt med omverdenen. Tingretten anså derfor faren for bevisforspillelse og unndragelse som liten.

Kristoffersen måtte likevel bli sittende i Oslo fengsel inntil videre, fordi Økokrim påkjærte kjennelsen til Borgarting lagmannsrett.

- Vi er uenige i avgjørelsen og mener at Kristoffersen i hvert fall må sitte fengslet til bevisføringen i saken er avsluttet, sa førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim til NTB forrige torsdag.

Lagmannsretten skriver i dagens kjennelse at de mener det fortsatt er stor fare for bevisforspillelse.

- Saken er av en slik karakter, at lagmannsretten ikke kan slutte seg til tingrettens betraktninger om hvordan retten må forventes å ville forholde seg til «nye» bevis. På denne bakgrunn, og i motsetning til tingretten, mener lagmannsretten at fortsatt fengsling er nødvendig og ikke vil innebære et uforholdsmessig inngrep overfor Kristoffersen.

Kristoffersen har sittet varetektsfengslet siden juli i fjor. Rettssaken har nå vart i fire uker.

Les kjennelsen her.

MÅ BLI I VARETEKT: Den tidligere Finance Credit-direktøren Trond Kristoffersen må sitte i varetekt så lenge rettssaken pågår.