Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir sittende som Venstre-leder til i høst

Trine Skei Grande blir trolig sittende på oppsigelse som Venstre-leder til i høst. Valgkomiteen rekker ikke å legge fram en ny innstilling før sommeren.

FÅR IKKE AVLØSNING: Corona-krisa bidrar til at Venstres valgkomitè ikke blir ferdige med en ny innstilling til partiledelse før sommeren. Dermed blir Trine Skei Grande sittende som partileder til i høst. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FÅR IKKE AVLØSNING: Corona-krisa bidrar til at Venstres valgkomitè ikke blir ferdige med en ny innstilling til partiledelse før sommeren. Dermed blir Trine Skei Grande sittende som partileder til i høst. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi vil ikke rekke å legge fram en innstilling før sommerferien. Da blir det opp til landsmøtet å velge ny ledelse i Venstre en gang til høsten, sier valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen til Dagbladet.

Det innebærer at dagens valgte ledelse i Venstre fortsetter i sine verv inntil videre. Det gjelder også partileder Trine Skei Grande og de to nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen.

Etter rivningene i Venstre denne vinteren og våren sitter nå ingen av de tre i partiets øverste ledelse i regjering. Det gjør derimot alle de fire heteste kandidatene til å overta Trine Skei Grandes jobb som partileder.

- Ryddig debatt

Det var egentlig meningen at Venstre skulle avholde landsmøte 17. til 19. april, men corona-krisa satte en stopper for denne planen.

Uansett ble mye endret på som et resultat av motstanden mot den opprinnelige innstillingen som valgkomiteen la fram 5. mars. Allerede helga etter traff Trine Skei Grande beslutningen for egen del om å trekke seg som kunnskapsminister og varsle sin avgang som Venstre-leder.

HOLDT I MØRKET: - Jeg ble overrasket, sier Ola Elvestuen om Trine Skei Grandes avgang. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det kunngjorde hun i et intervju med VG 12. mars - og med det ble Venstre kastet ut i ukjent farvann. Valgkomiteen måtte gjenoppta arbeidet og spørsmålet om hvem som nå blir ny leder i landets eldste parti var igjen høyst uvisst.

Underveis preget en rekke lekkasjer arbeidet til valgkomiteen, noe som frustrerte flere i partiet. På spørsmål om hvordan tonen i valgkomiteen er nå, svarer Thorbjørnsen som følger:

- Tonen har forunderlig nok vært hyggelig hele tiden. Jeg håper det vil bli en ryddig debatt i partiet når vi legger fram vår nye innstilling. Det står uansett landsmøtet fritt til å velge ledelse, sier han.

Ikke satt tidspunkt

Generalsekretær Marit Meyer i Venstre opplyser til Dagbladet at det ikke er satt noen ny dato for landsmøtet foreløpig. Men hun erkjenner at partiet trolig ikke vil få en ny leder på denne siden av sommeren.

- Vi jobber med ulike scenarier for når og hvordan landsmøtet kan avholdes, i lys av situasjonen med coronavirus og råd fra helsemyndighetene, skriver hun i en tekstmelding.

- Det er nok lite sannsynlig at landsmøtet vil bli avholdt før sommeren, fastslår hun.

Skapte bølger

Det skapte sterke reaksjoner internt i partiet, ikke minst fra Grandes gamle støttespillere i Oslo Venstre, da hun benyttet anledningen til å stokke helt om på regjeringslaget i forbindelse med Frps exit fra regjeringen i januar.

En rekke gamle venner og støttespillere måtte vike, blant dem nestleder Ola Elvestuen, som ikke utelukket at han ville utfordre Grande som leder på landsmøtet. Inn kom mange nye navn fra andre deler av Venstre, samtidig som Grande fant statsrådsplass til to av hennes fremste utfordrere: Abid Raja og Sveinung Rotevatn.

Da hun selv forsvant ut av regjeringen, overtok Guri Melby jobben som kunnskapsminister og næringsminister Iselin Nybø ble i kraft av sin ansiennitet den førende Venstre-statsråden i regjering.

Begge to har dermed for alvor meldt seg på i kampen om toppverv i Venstre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!