Blir sløve av falske brannalarmer

Nesten halvparten av alle utrykningene i storbyene er falske alarmer. Desember er den verste brannmåneden i året. Slik sikrer du deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor var det 24 000 falske eller unødige brannalarmer i hele landet. Alarmer går på grunn av automatiske brannvarslere. Og alle brannalarmene går ut over brannsikkerheten.

- Det sløver oss

- I de store byene er halvparten av alle utrykningene uønskede, på landsbasis er tallet 27 prosent. Vi frykter at dette sløver brannmannskapene, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk Brannvernforening til Dagbladet.no.

Han forteller at alarmen ofte går uten grunn i forretningbygg, helseinstitusjoner og hoteller med direktealarm til brannvesenet. Det er spesielt slike bygg som kan havne i trøbbel om det virkelig brenner.

- Når alarmen går her er det stort sett falsk alarm. Da kan man blir sløvere med å ta på masker, flasker, klær og alt utstyr en branmann trenger. Også for brukerne av bygget fører alle falske alarmer til at de til slutt ikke gidder å gå ut, sier Kalheim.

Og det kan ende i alvorlige situasjoner. Det bekrefter Lars Grimsgård, røykdykkerleder ved Oslo hovedbrannstasjon:

- Det sløver oss litt, og det sløver også de som bruker bygningene hvor alarmen ofte går, sier Grimsgård, til NRK.

Så langt i år har brannvesenet i Oslo rykket ut på grunn av nesten 3 300 unødige alarmer. De mest vanlige årsakene er byggearbeid, arbeid på alarmanlegget, matlaging, dusjing og levende lys.

Norsk brannvernforening mener at brannalarmene er for sensitive, og utløses på grunn av feil ved montering og bruk. Målet er å få antall falske alarmer ned på null. Det mener Kalheim bør gå med dagens tekniske utstyr og med innlegging av forsinkelse på noen minutter før brannvesenet mottar alarmen. Slik kan ansatte i bygget sjekke om alarmen er reell og eventuell stoppe alarmen.

Lengre utrykningstid

Alle de falske brannalarmene går også ut over brannsikkerheten for andre som virkelig rammes av brann:

- Hva om det oppstår en brann et annet sted når brannvesenet har rykket ut på falsk alarm? Dette fører til at det tar lengre tid å komme seg til dette stedet, og sekundene teller, sier Kalheim.

Han forteller at flere brannvesen nå har åpnet for at det nå også åpnes for at privatboliger også kan knytte brannalarmen direkte til sitt lokale brannvesen. Det vil skape enda mer belastning på brannvesenet.

Desember er brannversting

Vi er nå inne i brannvesenets høysesong. Desember er årets mest brannfarlige måned. Det brenner 50 prosent flere boliger i adventstida, sammenlignet med en gjennomsnittlig måned ellers i året.

Og aller verst er selve julehelgen og tiden frem mot nyttårsaften. I årets siste uke rykkes det ut gjennomsnittlig 120 ganger, det hele tre ganger så mange boligbranner som i en gjennomsnittsuke

Det er glemte gryter på komfyren og uforsiktighet ved bruk av levende lys som forsårsaker det fleste brannene før jul, og i tillegg er det mer alkohol inne i bildet enn vanlig. De typiske eksemplene er personer som i beruset tilstand glemmer, sovner fra eller mister kontrollen på komfyr og levende lys.

Brannvernforeningen har flere enkle råd å komme med, for femti prosent av aller branner er forårsaket av menneskelig adferd. 40 prosent av disse igjen starter på komfyren.

  • Forsøk å avdekke brannfeller på forhånd. Forlat aldri rom med levende lys. Sørg for stødig lysestake i ubrennbart materiale, og pass på hvilke lysmansjetter du bruker.
  • Skal du fyre på peisen bør du sørge for å ha gnistfanger om du ikke har dører som kan lukkes.
  • Juletrebelysning er en annen brannfelle. Lysene er koblet i krets, og når en pære slukkes går det mer mer strøm til de andre pærene. Da blir de varmere og da kan flere pærer gå. Sammen med juletrepynt og selve treet er dette stor brannfare. Skift alltid ut ødelagte pærer.
  • Sjekk at røykvarsleren fungerer og bytt batteriet om det trengs før juleroen senker seg.
  • Alle boenheter skal ha slukkemiddel. Sjekk at pulverapparatet fungerer: pila skal stå på grønt og sikringssplinten står på. Lær å bruke apparatet før det begynner å brenne.
  • En god regel er å bruke to minutter før du legger deg for å sjekke at alle lys er blåst ut, at platene og kaffetrakteren er slått av. Du kan også kjøpe et tidsur du kan koble til de elektriske apparatene dine. Det koster under hundre kroner, og sørger for at strømmen slås av etter for eksempel en halvtime. Da slipper du å snu i døra for å dobbeltsjekke.
  • Når man lager julemat på komfyren skal man alltid ha et lokk som passer til gryta rett ved siden av. Begynner det å brenne skal man ta kjelen av plata og legge på lokket. Man skal ikke ta lokket av før gryta har blitt kald. I motsatt fall kan det føre til eksplosjon.
  • Norsk brannvernforening
  • Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
<B>DÅRLIGERE BRANNSLUKNING:</B> Alle de falske alarmene skaper problemer når det virkelig gjelder.
STEARINLYS:</B> En versting på brannfronten.