Blir søkkrike - hvis Gates taper

Dersom Bill Gates taper den såkalte monopolsaken i amerikansk rettsvesen, blir disse gutta i det norske selskapet Opera Software trolig søkkrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapets nettleser spiser stadig større andeler av Microsoft.

- Utfallet av rettsaken i USA vil helt klart påvirke vår posisjon, sier gründer og administrerende direktør Jon S. von Tetzchner.

80 prosent

Sammen med Geir Ivarsøy eier han drøye 80 prosent av Opera Software, en eierpost som sannsynligvis er verd adskillige hundre millioner kroner. Opera er sammen med Netscape Navigator og Microsoft Internett Explorer leverandør av nettleser for internett. Disse tre bedriftene kontrollerer i praksis hundre prosent av markedet for nettlesere. Så langt har Microsoft dominert konkurrentene, ved å knytte nettleseren til monopolproduktet Windows.

Amerikanske myndigheter har gått til sak mot Microsoft for å få avskaffet dette monopolet, og for noen uker siden ble rettsprosessen foreløpig oppsummert med en klar seier til de amerikanske myndighetene.

- Det har vært spekuleringer om Microsoft vil inngå et forlik for å få ryddet denne saken av veien. Et av forslagene til et slikt forlik er at brukerne av Windows selv kan velge mellom tre ulike nettlesere; Netscape, Internet Explorer og Opera. Det sier seg selv at en slik løsning vil gi oss et viktig skritt fremover, sier Tetzchner.

Tøff markedskrig

Opera har hatt tøff motstand på veien. Bill Gates og co. har ifølge New York Times brukt hundre millioner dollar årlig på utvikling av Internet Explorer og ca. 30 millioner dollar årlig på markedsføring av produktet. I tillegg distribueres Internet Explorer gratis med Windows.

- At vi i dag har mellom én og to millioner aktive brukere, som er villige til å betale for Opera, viser at vi har et konkurransedyktig produkt. Både Netscape og Internet Explorer distribueres gratis, sier teknologisjef i Opera, Håkon Wium Lie.

- Opera er et kjappere verktøy en konkurrentene. Det tar også mye mindre plass på harddisken, noe som gjør at vi er nesten alene om å kunne levere nettleser til f.eks. WAP-mobiltelefoner. Dette er ett av de teknologiområdene som er spådd å vokse raskest de neste årene, sier Jon S. von Tetzchner.

Han bekrefter at Opera er i forhandlinger med de store telefirmaene om levering av teknologi.

Gründerne i Opera er forsiktige med å anslå hvor mye bedriften er verd.

- For to år siden ville et amerikansk selskap kjøpe oss for 100 millioner kroner. Vi sa nei. Det er vanskelig å finne sammenliknbare salg av bedrifter som kan gi noen pekepinn om verdien, fordi det er bare tre seriøse konkurrenter på dette markedet, sier Tetzchner.

<B>TØFFE KARER: Microsoft har brukt adskillige millioner dollar for å bli kvitt konkurransen fra disse herren.