<strong>SKAL, SKAL IKKE:</strong> Venstre-ledelsen avviser ikke å gå i regjering med Frp, men flere fylkesledere i partiet er svært uenig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKAL, SKAL IKKE: Venstre-ledelsen avviser ikke å gå i regjering med Frp, men flere fylkesledere i partiet er svært uenig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Venstre-topper om regjering med Frp:

- Blir som å velge mellom pest eller kolera

Venstre er fullstendig splittet i synet på å danne regjering med Frp. Flere fylkesledere motsetter seg tanken sterkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg åpnet tirsdag for å danne ny regjering med Venstre og Frp, og Venstre-topp Guri Melby har ikke villet utelukke at Venstre kan gå i regjering med Frp.

På grasrotnivå i Venstre er det nå full splittelse om partiet bør sitte i regjering med Frp eller ei.

Dagbladet har snakket med 13 fylkesledere i Venstre. Fem av dem stiller seg noenlunde positive til å danne regjering sammen med Frp. Flere fylkesledere er sterkt kritiske til et regjeringssamarbeid med Frp.

- Vi har som utgangspunkt nei til regjering med Frp. Hvis vi går inn i regjering med Frp, vil både velgere og de som har stått på stand og sagt at velgerne kan stole på Venstre, føle seg snytt. Dette er et problem vi har skapt fordi vi ikke har vært klare nok før valget, sier Leif Gøran Wasskog, fylkesleder i Finnmark Venstre.

Mener Erna har styrt svakt

Wasskog er svært kritisk til både Frps og Erna Solbergs opptreden i regjering, og mener Solbergs lederskap har vært dårlig.

- Erna Solberg har ikke klart å styre fellesprosjektet. Vi ser at Frp, med Listhaug, fiskeriministeren og justisministeren har fått lov til å ture fram som de vil. Det skulle være et felles prosjekt med felles verdier og en leder som styrer. Vi kan ikke sitte i regjering med noen som driver opposisjonspolitikk samtidig, sier han.

Finnmark-lederen sier Venstre er revet mellom de pragmatiske og de som er negative til Frp.

- Det rir oss som en mare at vi ikke klarer å ta et standpunkt. Jeg er skuffet over at man går til valg med et blågrønt alternativ og dagen etter setter seg ved bordet sammen med Høyre og Frp, sier han.

Nei til Frp

Også Troms Venstre er negative.

- Jeg tror det er svært lite sannsynlig at vi kan sitte i regjering med Frp, sier Irene Dahl, fylkesleder i Troms.

Maren Holsen, leder i Østfold Venstre, er av samme formening.

- Vi ønsker en regjering med Venstre, KrF og Høyre. En regjering hvor Frp tar del i, er ikke noe vi primært ønsker oss, sier Holsen.

- Pest eller kolera

Andre fylkesledere i Venstre, som ikke ønsker å bli sitert, beskriver et regjeringssamarbeid med Frp som «forferdelig vanskelig».

- Jeg er ikke glad i Frp, sier én av dem, og legger til:

- Hvis vi ikke får en avtale for eksempel om Lofoten, Vesterålen og Senja, så kan Høyre komme til å inngå avtale om oljeboring med Ap. Det er sånne ting som gjør at dette blir som å velge mellom pest eller kolera.

- Åpen for Frp

Tonen er mer positiv i andre deler av partiet. Flere fylkesledere sier partiledelsen, som begynner formelle samtaler med Høyre og Frp i slutten av neste uke, må ha en pragmatisk linje til et eventuelt samarbeid med Siv Jensen og co.

STILLER KRAV: KrF-nestleder Olaug Bollestad sier at KrF går i opposisjon om de ikke får det som de vil. Video: Dagbladet.Vis mer Vis mer

- Jeg er åpen for regjering med Frp, men det er ledelsen som bestemmer. Vi må uansett huske at Venstre har fått 4,4 prosent oppslutning ved valget. Vi kan ikke danne regjering alene, sier Roger Granum, leder i Oppland Venstre.

- Jeg har tillit til at ledelsen finner beste løsning. Jeg oppfatter ikke at landsmøtevedtaket sier at vi ikke kan gå i regjering med Frp. Dette handler om hva vi får gjennomslag får, sier Idun K. Bortne i Hordaland.

Boye Bjerkholt i Akershus Venstre sier «alle alternativer må ligge på bordet».

- Jeg vil ikke avvise å gå i regjering med Frp, det blir feil å lukke døra før vi har kommet inn i forhandlinger. Vi må bruke tid på å diskutere internt og mellom partiene. Det er altfor tidlig å konkludere, sier han.

Lederen i Hedmark Venstre, Sjur Skjævesland, sier dette:

- Det er en blågrønn regjering, som vi har lovet velgerne, som er plan A. Men man må alltid tenke alternativer også.

- Frp har tatt æren

Behov for politisk gjennomslag går igjen hos fylkeslederne Dagbladet har snakket med, også blant dem som ikke ønsker å gi noe klart svar på spørsmål om et mulig Frp-samarbeid.

- Velgerne klarer ikke å se hvem som har gjort hva, de ser bare hvem som framfører resultatene. Mye av det vi har kjempet for, har Høyre og Frp tatt æren for. Vi må stille oss i en situasjon der vi er tydelige og kan fronte politikken vår, enten må vi gå i regjering eller bli et rent bopposisjonsparti, mener Hans Martin Storø i Nord-Trøndelag Venstre.

- Venstre kan ikke ha noen prinsipielle problemer med Frp. Det er gjennomslag som avgjør. Vårt mål er å få størst mulig gjennomslag for sakene vi lovet velgerne våre å kjempe for, sier Kjartan Lunde, leder i Rogaland Venstre.

LoVeSe

Samtlige fylkesledere trekker fram vern av Lofoten, Vesterålen og Senja som den viktigste saken for Venstre de neste fire årene.

Etter det Dagbladet forstår, vil Venstre gå inn i forhandlingene med tre hovedkrav som partiet vil ha innfridd i et samarbeid med Høyre og Frp: Ett av dem er vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. De to andre er flere faglærte lærere i skolen og fritak for arbeidsgiveravgift for gründerbedrifter.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen kan ikke love at vern av Lofoten, Vesterålen og Lofoten er et ultimativt krav for partiledelsen i møte med Erna Solberg og Siv Jensen.

- De andre partiene vet hvor viktig det er for Venstre. Nå skal vi inn i samtaler og jeg legger til grunn at vi får samme resultat som sist gang, sier han.

Men fylkesledere i Venstre vil ha garantier.

- Vern er et «must»

- Det er umulig for Venstre å sitte i regjering uten ultimatum om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Og det tror jeg er fullt mulig at vi får til, sier Granum i Oppland Venstre.

Også Torgeir Fossli, leder i Telemark Venstre, mener partiledelsen skal stille ultimatum rundt vern av sårbare områder.

- Å verne Lofoten og Vesterålen for oljevirksomhet er et «must» for oss. Jeg vil si at dette bør være et ultimativt krav for Venstre i forhandlinger med de andre borgerlige partiene nå, sier Fossli.

–Lofoten, Vesterålen og Senja blir utrolig viktig for oss. Jeg blir bekymret når jeg ser at Jonas Gahr Støre er ute dagen etter valget og vil danne flertall for dette med Høyre, sier Idun K. Bortne i Hordaland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer