I KØ:  Eskil Pedersen, leder i AUF på morgenen før retten er satt. Her står han i kø for sikkerhetskontroll.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I KØ: Eskil Pedersen, leder i AUF på morgenen før retten er satt. Her står han i kø for sikkerhetskontroll. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Blir spesielt å se Breiviks reaksjon

AUF-leder Eskil Pedersen er spent på hvordan Anders Behring Breivik reagerer når tiltalen leses opp i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det som blir kalt den største rettsaken Norge har opplevd i moderne tid starter i dag. AUF-ledere Eskil Pedersen har nesten ikke sovet i natt.

Likevel startet han dagen tidlig hos NRK på Marienlyst. Klokka halv sju var han gjest i Nyhetsmorgen på P2.  

- En spesiell dag - Jeg har ikke sovet så mye, men jeg tror jeg har sovet nok, sier Pedersen til Dagbladet.

Han får en neve med noen gamle og noen ferske aviser som han blar raskt gjennom, før han går inn i radiostudioet. Stemningen taler for at dette ikke er en vanlig dag.

- Nå merker jeg det på alle. Dette er en spesiell dag, sier Pedersen. 

Oppgjøret Pedersen har gjort seg flere tanker om det kommende oppgjøret med terrortiltalte Anders Behring Breivik.

- Det må være et grundig rettsoppgjør der den tiltaltes forklaring er en viktig del av dette. Samtidig er det viktig å huske på at dette ikke blir en alminnelig, men en politisk ladd forklaring, sier Pedersen.

Han håper oppmerksomheten blir på handlingene 22.juli.

- Det er flere på vitnelisten som kan dreie fokuset et annet sted hvis ikke mediene er bevisste, mener Pedersen.

Flukten I samtale med Nyhetsmorgens programleder Øystein Eggen blir AUF-lederen konfrontert med gårsdagens reportasje på Dagsrevyen. I et intervju med britiske BBC forteller Pedersen om hvordan han opplevde flukten fra Utøya, og kritikken som har kommet etterpå.
Hvorfor hadde han snakket med utenlandske medier om dette?

- NRK har referert dette intervjuet på en spekulativ måte. Dette er ikke første gangen jeg snakker om dette. Jeg har snakket om dette flere ganger i norske medier også, sier Pedersen.  

Ansikt til ansikt I dag skal han se mannen som er tiltalt for å ha drept flere av vennene hans på AUFs sommerleir på Utøya i fjor sommer. Det er snart ni måneder siden, men når Eskil for tid til å reflektere føles det fortsatt helt ufattelig at det var ungdomspartiet han ledet som ble angrepet. Hvordan han vil reagere på å være i samme rom med gjerningsmannen synes han det er vanskelig å se for seg.

- Jeg har lest tiltalen før, og det er alltid tøft. Men å høre den bli lest opp når jeg er i rettssalen med så mange berørte, og gjerningsmannen, det tror jeg blir vanskelig.  

- Rettsaken vil prege oss Eskil Pedersen har tatt en taxi ned til Oslo tinghus. Køene utenfor virker endeløs, og pressen klynger seg rundt AUF-lederen. I køen får han dagens første kaffekopp.

PÅ RADIOEN: Eskil Pedersen, leder i AUF  i NRK-studio, mens breivik-bilder flimrer over alle verdens TV-kanaler i forgrunnen.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ RADIOEN: Eskil Pedersen, leder i AUF i NRK-studio, mens breivik-bilder flimrer over alle verdens TV-kanaler i forgrunnen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har tenkt mye på denne dagen. Spesielt etter jul. En stund før det var det faktisk hverdag. Ting gikk som normal. Vi hadde årsmøte i AUF og drev med politikk. De siste ukene har alt dreid seg om 22. juli og rettssaken, sier Pedersen.

- Hvordan tror du de neste ti ukene blir?

- Faren min lærte meg noe viktig. Å ikke bruke krefter på noe du ikke kan gjøre noe med.

- 22. juli-rettssaken måtte komme. De neste ti ukene kommer den til å være i tankene våre og bli en viktig del av livene våre, sier Pedersen.

SPENT: Eskil Pedersen er spent på hvordan han vil reagere når han skal følge første dag i rettsaken.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPENT: Eskil Pedersen er spent på hvordan han vil reagere når han skal følge første dag i rettsaken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer