Blir syke av å jobbe med kongekrabbe

Norske forskere skal finne ut hvorfor.

GIR LUFTVEISPAGER:  Risikoen for å utvikle luftveisplager og allergier når man jobber med kongekrabber er stor, nå skal forskerne finne ut hvorfor. Foto: Kjell Herskedal, SCANPIX .
GIR LUFTVEISPAGER: Risikoen for å utvikle luftveisplager og allergier når man jobber med kongekrabber er stor, nå skal forskerne finne ut hvorfor. Foto: Kjell Herskedal, SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Norske forskere skal finne ut hvorfor så mange utvikler luftveisplager og allergi av å jobbe med kongekrabbe. Noen blir så dårlige at de må slutte i jobben.

- Risikoen for å utvikle luftveisplager og allergi når man jobber med krabbe er stor, og det er et betydelig problem blant produksjonsarbeidere i krabbeindustrien i Canada og Alaska, sier Lisbeth Aasmoe, forsker ved Arbeids- og miljømedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Aasmoe leder et treårig forskningsprosjekt som skal finne ut hvorfor arbeid med kongekrabbe gjør mange arbeidere allergiske.

De fleste bedriftene i den relativt nye kongekrabbeindustrien i Norge er små og ligger langs kysten i Øst-Finnmark, fra Honningsvåg og østover. Men bestanden øker og arbeidsplassene blir flere i næringen. Dermed kan luftveisplager og allergi bli et enda større problem i framtida.

- Flere studier fra Canada og Alaska viser at mange i krabbeindustrien må slutte på grunn av luftveisplager, eller de må flyttes til annet type arbeid. Vi vet ikke hvor stort dette problemet er her i Norge, sier Aasmoe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer