GIR LUFTVEISPAGER:  Risikoen for å utvikle luftveisplager og allergier når man jobber med kongekrabber er stor, nå skal forskerne finne ut hvorfor. Foto: Kjell Herskedal, SCANPIX .
GIR LUFTVEISPAGER: Risikoen for å utvikle luftveisplager og allergier når man jobber med kongekrabber er stor, nå skal forskerne finne ut hvorfor. Foto: Kjell Herskedal, SCANPIX .Vis mer

Blir syke av å jobbe med kongekrabbe

Norske forskere skal finne ut hvorfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Norske forskere skal finne ut hvorfor så mange utvikler luftveisplager og allergi av å jobbe med kongekrabbe. Noen blir så dårlige at de må slutte i jobben.

- Risikoen for å utvikle luftveisplager og allergi når man jobber med krabbe er stor, og det er et betydelig problem blant produksjonsarbeidere i krabbeindustrien i Canada og Alaska, sier Lisbeth Aasmoe, forsker ved Arbeids- og miljømedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Aasmoe leder et treårig forskningsprosjekt som skal finne ut hvorfor arbeid med kongekrabbe gjør mange arbeidere allergiske.

De fleste bedriftene i den relativt nye kongekrabbeindustrien i Norge er små og ligger langs kysten i Øst-Finnmark, fra Honningsvåg og østover. Men bestanden øker og arbeidsplassene blir flere i næringen. Dermed kan luftveisplager og allergi bli et enda større problem i framtida.

- Flere studier fra Canada og Alaska viser at mange i krabbeindustrien må slutte på grunn av luftveisplager, eller de må flyttes til annet type arbeid. Vi vet ikke hvor stort dette problemet er her i Norge, sier Aasmoe.

Også i den tradisjonelle fiskeindustrien er forekomsten av luftveisplager relativt høy, sier Aasmoe.

- Det viktigste allergenet (antigener som forårsaker allergi) fra krabbe og skalldyr er identifisert som et felles protein. De som reagerer på kongekrabbe kan dermed utvikle allergi mot andre krabbearter og andre skalldyr, sier hun.

(NTB)