- Blir syke av lang varetekt

- Lang varetekt med isolasjon har skadelige virkninger på alle innsatte og kan påføre enkelte betydelige skader av psykisk karakter, sa statssekretær Øystein Mæland i Justisdepartementet da han vitnet i Borgarting lagmannsrett onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mæland vitnet i en sak advokat Sverre Næss har anlagt mot staten på vegne av et søskenpar på henholdsvis fire og fem år. Barnas far tok sitt liv etter å ha sittet 475 døgn isolert i varetekt med brev- og besøksforbud. 32-åringen var siktet for overlagt drapsforsøk på Outlaw-lederen Henki Holm Hansen, men ble frifunnet.

En psykiatrisk sakkyndig, oppnevnt av lagmannsretten, har konstatert at det er sammenheng mellom den lange varetektstida og sjølmordet, som skjedde ni måneder etter at han ble løslatt.

- Europarådets torturkomité har nå tatt opp denne saken, sier Næss.

Gikk ned 45 kilo

Mæland var fengselslege i Drammen kretsfengsel og hadde 32-åringen til behandling det siste halve året av varetektstida. På dette tidspunkt hadde 32-åringen gått ned hele 45 kilo. Mæland sørget for at 32-åringen ble undersøkt med henblikk på magekreft, men intet ble funnet.

Advokat Næss anklaget Mæland for at han som lege, knapt hadde fokusert på psykiske lidelser hos 32-åringen, i hvert fall ikke ifølge journalen.

- Ville ikke presse

- Vekttapet bekymret, men vekta stabiliserte seg. Etter røntgenundersøkelsen var han ikke villig til å snakke med meg om dette. Og hva gjør man når pasienten ikke er interessert i eller villig til snakke etter gjentatte forsøk fra min side? Han ga meg lite materiale å gå videre på, og jeg ville ikke presse, sa Mæland.

- Så 32-åringen fikk adekvat og skikkelig legebehandling? spurte Næss.

- Ja, det mener jeg. 32-åringen oppfattet jeg som følelsesmessig avstengt. Han var opptatt av å bevare en fasade, samtidig som han var involvert i en alvorlig straffesak med de konsekvenser det kunne få for framtida, sa Mæland.

TIDLIGERE FENGSELSLEGE: Øystein Mæland var fengselslege i Drammen kretsfengsel da en 32-åring satt 475 døgn isolert i varetekt. Ni måneder etter løslatelsen tok den frikjente mannen sitt eget liv.