Blir syke av skyting med Forsvarets nye gevær

Hæren slår full helsealarm etter flere mystiske hendelser.

BLIR SYKE: Her trener soldater fra Telemark Bataljon på Rena med Forsvarets nye standardrifle, HK 416. Hæren har fått flere alarmerende bekymringsmeldinger om at soldater blir syke etter skyting med geværet. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
BLIR SYKE: Her trener soldater fra Telemark Bataljon på Rena med Forsvarets nye standardrifle, HK 416. Hæren har fått flere alarmerende bekymringsmeldinger om at soldater blir syke etter skyting med geværet. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Hæren slår alarm etter at en rekke offiserer og soldater har fått helseplager etter skyting med Forsvarets nye standardgevær, «HK 416».

Geværet er arvtageren til AG3, og er i ferd med å bli faset inn i alle Forsvarets avdelinger. Enkelte avdelinger, blant annet de norske soldatene i Afghanistan, har hatt geværet i omlag ett år.

Alvorlige symptomer
Hærstaben har foreløpig fått inn tre ulike bekymringsmeldinger fra hendelser hvor omlag 40 skyttere har opplevd samme type helseplager og symptomer:

• Sterkt ubehag i bryst, hals og munnhule etter skyting

• Ubehagelig hoste i flere timer etter skyting

• Kvalme, feber, hodepine, sår hals, generell slapphet

• Ubehag, leddsmerter

• Søvnproblemer og kaldsvetting om kvelden etter skyting

Dramatiske meldinger
Dagbladet.no har fått tilgang på bekymringsmeldingene som har fått Hærledelsen til å slå alarm.

«På kvelden måtte elevene kansellere egentrening fysisk grunnet smerter/stikking i bryst, hodepine, sår hals og enkelte hadde ubehag i ledd. To av befalet hadde kaldsvettet og vanskeligheter med å sove samme kveld. Ubehaget og symptomene er også fremtredende dagen etter hos enkelte», skriver en skyteleder fra Heimevernets befalskole på Værnes i en bekymringsmelding datert 2. desember i fjor.

Den gangen var det 19 befalskoleelever og offiserer som ble syke etter blinkskyting.

28. januar i år skjedde det igjen. Under et instruktørkurs for åtte befal begynte symptomene å melde seg allerede under skyting:

«Ubehaget kom frem som kvalme, feber, hodepine, sår hals, hoste og generell slapphet blant elevmassen etter skyting. Under selve skytingen hostet noen av elevene og hadde tydelig irritert hals.», skriver skyteinstruktøren i en bekymringsmelding.

MILJØVENNLIG: Den nye rifla bruker blyfri miljøammunisjon produsert av norsk-finske NAMMO. Denne ammunisjonstypen er ny og lite utprøvd. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
MILJØVENNLIG: Den nye rifla bruker blyfri miljøammunisjon produsert av norsk-finske NAMMO. Denne ammunisjonstypen er ny og lite utprøvd. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret Vis mer

Slo ut Afghanistan-styrke
17. februar fikk Forsvarsstaben nok en bekymringsmelding, denne gangen fra Rena leir der den norske OMLT-styrken gjør seg klar til skarpe oppdrag i Afghanistan.

«Vi har vært gjentatte ganger på skytebanen og skutt opp mot 200 skudd per person, per økt hver dag. De aller fleste føler sterkt ubehag i bryst, hals og munnhule etter denne skytingen, noe som fører til ubehagelig hoste i flere timer etter at skyting er gjennomført.», skriver den ansvarlige offiseren i en bekymringsmelding.

Stabssjef i hærstaben, brigader Rune Jakobsen, har nå satt i gang full granskning for å finne ut hva som fremkaller de alvorlige plagene. Det er allerede igangsatt medisinske undersøkelser av de involverte mannskapene, får Dagbladet.no opplyst.

Frykter giftig gass

En av hovedteoriene Forsvaret nå jobber ut i fra er at det er kruttgassen fra selve ammunisjonen, og ikke våpenet, som forårsaker plagene. HK 416 bruker et mindre kalliber og således en annen ammunisjonstype enn gamle AG3.

Forsvaret har også nylig gått over til en såkalt «miljøammunisjon» produsert av norsk-finske NAMMO. Etter det Dagbladet.no kjenner til, brukes bare «miljøammunisjon» til HK 416.

I mai kunne Dagbladet.no avsløre at problemene har stått i kø for den blyfrie «miljøammunisjonen». Funksjonsproblemene var så graverende at Telemark Bataljon og den norske styrken i Afghanistan nedla forbud mot bruk av ammunisjonstypen.

Ber NAMMO undersøke
Feilene var imidlertid hovedsakelig knyttet til AG3 og MG3, da den nye rifla HK 416 ikke var innført for avdelingene på dette tidspunktet.

Dette, kombinert med at forsvaret har hatt store mengder med blyammunisjon å skyte opp, har gjort at  det har tatt lang tid å fase inn miljøammunisjonen. Dette kan forklare hvorfor de alvorlige symptomene på helseplager først dukker opp nå, samtidig med at den nye rifla innføres.

Det er usikkert om Forsvaret allerede før de alvorlige hendelsene har hatt mistanke til at ammunisjonen avgir giftige gasser.

I brevet der hærstabssjefen slår alarm, går det frem at Hæren er kjent med at Forsvarets Logistikkorganisasjon allerede har bedt NAMMO om å undersøke kruttgassene nærmere.

- Svært alvorlig
Oberst Petter H. F. Lindqvist i Forsvarsdepartementet sier til Dagbladet.no at både sikkerhetsinspektøren i Hæren og medisinske ansvarlige er varslet, og at det er satt i gang full granskning.

- Men dette er helt nytt. Vi har derfor ingen resultater eller konkrete opplysninger å gå ut med, sier han til Dagbladet.no.

- Men vi tar det svært alvorlig. Det er snakk om tre rapporterte hendelser med flere innvolverte, der det er snakk om sterke helseplager. Det er klart at dette gjør oss bekymret, sier Lindqvist.

NY STANDARD: Den nye standardriflen skal erstatte forsvarets gamle AG3, og ble vist frem av en stolt forsvarssjef i august i fjor.
NY STANDARD: Den nye standardriflen skal erstatte forsvarets gamle AG3, og ble vist frem av en stolt forsvarssjef i august i fjor. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer