Blir syke av sveising

Der det sveises er de ansatte mer utsatt for alvorlige kroniske lungesykdommer, kreft og nervesykdommer, konkluderer Arbeidstilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som ledd i en landsomfattende kampanje mot kjemisk helsefare, har Arbeidstilsynet kontrollert 689 verksteder og mekaniske bedrifter.

75 prosent av bedriftene har fått reaksjoner og pålegg om å bedre arbeidsmiljøet - til sammen 2118 reaksjoner.

Gjør lite

-  Folk jobber i årevis i svært forurenset luft og blir syke av det, og en tredjedel av virksomhetene gjør svært lite med det. Det blir ikke gitt opplæring og ventilasjon mangler, sier seniorinspektør Ingvill Hornkjøl i Arbeidstilsynet.

Helseskader

Arbeidstilsynet mener det er urovekkende at 1 av 3 arbeidstakere i verksted og mekanisk industri ikke har fått opplæring om hvilken helsefare de utsetter seg for. De 85 000 ansatte dette gjelder utfører arbeidsoppgaver som bringer dem i kontakt med stoffer som kan gi varige helseskader, påpeker Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynets kontrollresultater er ikke lystig lesning:  2 av 3 bedrifter har ikke utarbeidet en skriftlig risikovurdering. 56 prosent av bedriftene har ikke gjort målinger av forurensinger og hvor omfattende forurensningene i arbeidslokalene er. I lokaler det sveises eller foregår tilsvarende varmt arbeid, finnes en rekke helsefarlige stoffer som kan bidra til kroniske lungesykdommer, kreft og nervesykdommer.  1 av 3 virksomheter har ikke tilstrekkelig ventilasjon.

RISIKOFYLT: Arbeidstilsynet har funnet at ansatte er mer utsatt for alvorlig sykdom dersom sveisearbeid blir utført i lokalene de jobber.