Blir tiltalt for rasisme

Påtalemyndigheten utvider tiltalen mot to ungdommer i Beheim Karlsen-saken, og tar ut tiltalte for rasisme. Det er første gang rasismeparagrafen tas i bruk i en slik sammenheng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er en ny og dramatisk vending i saken mot de to ungdommene som hittil har vært tiltalt for vold og trusler mot den indiskfødte 17-åringen, Arve Beheim Karlsen, som for snart to år siden ble funnet død i Sogndalselven, skriver Aftenposten.

Arve Beheim Karlsen forsvant natt til 24. april 1999 i Sogndal sentrum. Han ble seinere funnet druknet i Sogndalselva. Han ble jaget av gutter som tidligere hadde skadet og truet ham.

Det siste han hørte, var «Drep ham, drept den lille negeren!».

To personer ble siktet for forsettlig drap. Politiet mente Beheim Karlsen ble dyttet eller kastet i elva. Statsadvokaten henla seinere drapssiktelsen mot de to.

Anket

Arves mor, Kari Beheim Karlsen var på nettmøte i Dagbladet.no mandag for en uke siden.

- Jeg mener at det Arve var utsatt for, var rasistisk motivert. Statsadvokaten benekter ikke rasisme, men mener det var en privatsak mellom de siktede og Arve. Altså en krenking av privatlivets fred. Forstå det den som kan! Vi har anket dette, da mange mener at det Arve var utsatt for, var rasisme. Denne uka skal Statsadvokaten på ny ta stilling til tiltalen. Endrer han ikke tiltale, vil saken gå til Riksadvokaten, svarte hun da.

Vil vite sannheten

Hun mente påtalemyndigheten ikke erkjente at det var rasisme i Norge.

- Det er trist å se at påtalemakta ikke vil innse rasismen i det Arve ble utsatt for. Når vi ser hvor sjelden rasismeparagrafen blir brukt, gjelder det ikke bare denne saken. Samme hva jeg gjør, får jeg ikke Arve tilbake.

- Men jeg skal gjøre mitt for at sannheten kommer fram. Ingen skal oppleve det Arve opplevde, svarte hun.

Tok lang tid

Til Aftenposten sier Kari Beheim Karlsen at hun er lettet over det hun oppfatter som en erkjennelse av at rasistiske trusler kan ha vært en utløsende faktor.

- Det er synd at det gikk så lang tid før politiet og påtalemyndigheten tok opplysningene om rasisme alvorlig. Jeg håper denne avgjørelsen står på egne bein, og ikke er noe som er skjedd på grunn av drapet på Benjamin Hermansen og debatten etterpå, sier hun.

DØD: Arve Beheim Karlsen ble funnet druknet i Sogndalselva.
MISTET SØNNEN: Kari Beheim Karlsen er lettet over den utvidede siktelsen, men håper avgjørelsen står på egne bein, og ikke er et resultat av drapet på Benjamin Hermansen.