- Blir tiltalt i Beograd

BEOGRAD (Dagbladet): De nye makthaverne i Jugoslavia ønsker å stille Slobodan Milosevic (58) for en domstol i Beograd. Han tiltales for krigsforbrytelser, valgfusk og økonomisk svindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ønsker selv å foreta det nødvendige rettsoppgjøret etter Milosevic-regimet, ikke å utlevere ham til FNs krigsforbryterdomstol i Haag.

Dette sier eksoberst i Jugoslavias hær (VJ), Dragan Vuksic (54). Den tidligere offiseren, diplomaten og etterretningsmannen spilte en nøkkelrolle i revolusjonen sammen med sin mangeårige sjef og venn, eksgeneral Momcilo Perisic. Nå arbeider de sammen i partiet «Bevegelsen for et demokratisk Serbia» (PDS).

President Vojislav Kostunica understreket i sitt møte med utenriksminister Thorbjørn Jagland i Beograd i går at han misliker utleveringskravene fra Haag-domstolen.

Andre oppgaver

- Vi har nå helt andre oppgaver som må prioriteres enn å bringe Milosevic til Haag, sa Kostunica etter møtet med Jagland. Kostunica avviser Haag-domstolen som «en amerikansk konstruksjon».

Eksoberst Vuksic hevder at det ikke kommer på tale å la Milosevic få spille en framtidig rolle i jugoslavisk politikk. Milosevics uttalelser om at han vil gjenoppbygge Sosialistpartiet og selv ta rollen som opposisjonsfører, ser Vuksic som et uttrykk for den avsatte presidentens manglende realitetssans.

- Milosevic er i virkeligheten fange i sin residens. Hvis han forlater den, blir han arrestert av de store politistyrkene som holder vakt i området. Skulle han lykkes å komme forbi dem, risikerer han å bli offer for hevnaksjoner, sier Vuksic.

Da Milosevic fredag møtte Kostunica for å gratulere sin demokratisk valgte etterfølger, var dette ikke frivillig. Han ble hentet med våpenmakt av forsvarssjefen, general Nebojsa Pavkovic, og en gruppe andre toppoffiserer.

- Slobodan Milosevic, innse at spillet er slutt, at du har tapt. Du har å bli med oss! kommanderte Pavkovic - hans gamle venn og trofaste allierte i mange år.

Rettsoppgjør

Eksoberst Vuksic har ingen tro på at Milosevic nå kan søke tilflukt i et annet land. Den sjansen forspilte han da han ikke rømte mens det enda var tid.

- Jeg tror ikke engang land som Hviterussland eller Kasakhstan vil ta imot ham. Slike løsninger er rent teoretiske, sier Vuksic.

Han tror det internasjonale samfunnet etter hvert aksepterer at serberne selv tar det nødvendige rettsoppgjøret med Milosevic og andre nøkkelpersoner fra regimet.

- Gi oss et halvt år og vi vil bevise at vi er i stand til det. Jeg er sikker på at Milosevic vil havne på tiltalebenken i sitt eget land. Han vil måtte stå til ansvar både for valgsvindelen han gjennomførte, for at han og familien og venner har svindlet befolkningen for milliardbeløp og for sine krigsforbrytelser, sier Dragan Vuksic.

FLYKTET: Slobodan Milosevic, kona Miara Markovik og sønnen Marko flyktet i går til Moskva.