SØK: Fredag pågår det nye helikoptersøk ved Blåbærfjellet i Tamokdalen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SØK: Fredag pågår det nye helikoptersøk ved Blåbærfjellet i Tamokdalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Leter etter savnede skigåere:

Blir trolig ikke nye søk i helga

Dårlige værforhold gjør at søket i Tamokdalen ikke blir gjenopptatt i helga. Ny vurdering av oppstart blir tatt mandag.

Politiet i Troms opplyser i en pressemelding at det på grunn av dårlige værforhold ikke lenger er mulig å fortsette letearbeidet etter de fire antatt omkomne skituristene i Tamokdalen.

De skriver videre at værutsiktene de neste dagene gjør at arbeidet heller ikke vil bli gjenopptatt i helga, men at de skal gjøre fortløpende vurderinger. Ny vurdering om oppstart vil bli tatt mandag.

Savnet i nesten to døgn

Politiet har søkt igjennom skredområdet i Tamokdalen ved hjelp av UNNs ambulansehelikopter. Søket ga fredag formiddag to treff på signaler fra to ulike skredsøkere.

- Dette bekrefter våre antakelser om at de savnede er tatt av skredet. Det er nå gått 46 timer siden skredet gikk. Vi har i løpet av disse snart to døgnene satt i verk en rekke tiltak i håp om å finne overlevende, sa politimester Astrid Nilsen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

FIRE SKILØPERE: Et helikopter tar av før det skal ut å lete etter de fire turistene som er savnet i Blåbærfjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FIRE SKILØPERE: Et helikopter tar av før det skal ut å lete etter de fire turistene som er savnet i Blåbærfjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Antatt omkomne

Der opplyste de også om at operasjonen har skiftet status fra en redningsaksjon til et søk etter antatt omkomne.

- Når vi nå har fått bekreftet at de er tatt i skred, regner vi det ikke lenger som sannsynlig at noen av de fire har overlevd, sa Nilsen.

Beslutningen sier politiet at ble tatt i samråd med Hovedredningssentralen og med støtte i medisinske råd fra UNN.

- De pårørende er informert om at vi nå leter etter antatt omkomne, sa politimesteren.

Politiet sa også at de vil frakte ut de omkomne så trygt og raskt som mulig, men at de ikke vet hvor dypt de ligger, og at det derfor kan ta tid.

Stor skredfare

Tidligere i dag ble det opplyst om at man seinere fredag vil gjøre ny forsøk på å ta seg inn i området.

- Det vil bli gjort forsøk på å grave etter de savnede, samt at det vil bli gjort forsøk på å lokalisere de to andre som det ennå ikke mottatt signaler fra, skriver politiet.

Det har hele tiden vært stor skredfare i fjellet. Men politiet informerte tidligere i dag om at skredvurderinger fra NVE åpnet opp for at mannskaper kan flys inn og ut av skredområdet.

Innsatsen i skredområdet er derfor avhengig av flyforholdene, men disse er altså fredag kveld for dårlige til at politiet kan søke.

Savnet siden onsdag

De savnede er en svensk kvinne og tre finske menn som var på topptur til Blåbærfjellet. De fire ble sist observert rundt klokka 14 onsdag.

Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.

Utfordrende vær

Værforholdene har satt letemannskapene på prøve i området hvor de savnede skal ha gått. Det er sett skispor som går inn i et skred, men ingen har sett skispor som kommer ut.

Skredet som gikk i området hvor de fire er savnet, skal være omkring 300 meter bredt og 500-600 meter langt.

Så seint som ved 20.50-tida torsdag bekreftet politiet at de forsøkte å søke på nytt etter de fire savnede i Tamokdalen. Kort tid etter kom kontrabeskjeden fra redningsledelsen: Søket var avbrutt på grunn av været og begge helikoptrene som var involvert ble satt på bakken igjen.