FENGSLET: Tjostolv Moland og Joshua French har sittet 300 dager i fengsel i Kisangani. Vinner de fram i høyesterett kan konsekvensen bli at saken starter helt på nytt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FENGSLET: Tjostolv Moland og Joshua French har sittet 300 dager i fengsel i Kisangani. Vinner de fram i høyesterett kan konsekvensen bli at saken starter helt på nytt. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer

Blir trolig ikke overflyttet til hovedstaden

Håpet svekkes for Moland og French etter 300 dager i Kisangani-fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): De to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland (29) og Joshua French (27) har nå sittet over 300 dager i fengsel i Kisangani i hjertet av DR Kongo.

Like lenge har de jobbet for å få saken sin overført til hovedstaden Kinshasa, der de tror de kan få en mer rettferdig behandling. Nå tyder lite på at de vil få dette ønsket oppfylt.

Oberst Jean Philippe Kiama Matra, som er sjef for den forberedende saksbehandlingen i den militære høyesteretten sier at det ikke er noe alternativ å flytte nordmennene til hovedstaden.

— De to domfelte trenger ikke være i Kinshasa for at vi skal kunne avsi dom, sier han til Dagbladet.

Ny startOberstens rolle i saken tilsvarer det som i Norge kalles en forberedende dommer.

—De har kommet til oss og bedt om at vi opphever den forrige dommen. Vi ser nå på dokumentasjonen i saken. Når vi er klare vil vår avgjørelse bli presentert her i Kinshasa med advokatene deres til stede. Den andre muligheten er at vi flytter prosessen til Kisangani, men vi har ennå ikke kommet dit i saksbehandlingen at vi har tatt stilling til det, sier Matra.

Konsekvensen av at Moland og French vinner fram i høyesterett vil altså kunne bli at de tidligere dommene blir opphevet og at saken begynner helt på nytt i Kisangani.

I så fall må de to trolig belage seg på nye måneder i byens sentralfengsel.

ForsikringerHvis Moland og French ikke vinner fram i høyesterett, vil rettsprosessen være over raskere, men dødsdommene vil bli stående.

Både Kongos justisminister og utenriksminister har forsikret Norge om at dødsdommene ikke vil bli fullbyrdet.

Matra understreker overfor Dagbladet at de to nordmennene fortsatt har muligheten til å gå til president Joseph Kabila og be om benådning om de skulle være misfornøyde med konklusjonene til høyesterett.

En sekretær ved domstolen, oberstløytnant Liwila, sier at saksbehandlingen er kommet langt og at de venter på å få satt en dato for avgjørelsen.