Blir trolig kastet ut

Terrormistenkte mulla Krekar skal være beordret utvist fra Norge av høyeste myndighetshold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunal- og regionaldepartementet skal på ettårsdagen for terrorangrepene i USA ha instruert Utlendingsdirektoratet (UDI) om å fatte utvisningsvedtak mot mulla Krekar, skriver VG.

UDIs informasjonssjef Geir Løndal sa torsdag til NTB at direktoratet ikke har mottatt saken rent formelt, men utelukket samtidig ikke at det kan skje ganske raskt. Departementet kan kun instruere UDI i saker som angår rikets sikkerhet. Alt tyder på at instruksjonsvedtaket er behandlet på høyeste politiske hold både i departementet, som ledes av statsråd Erna Solberg (H), og i regjeringen.

Seniorrådgiver Gunnar Stavseth i Kommunal- og regionaldepartementet ville torsdag formiddag ikke kommentere saken overfor NTB.

- Alt jeg har å si om den saken er ingen kommentar, men jeg skal undersøke om noen i politisk ledelse kan si noe, sier Stavseth.

Det er ikke klart hvor 46-åringen befinner seg for tiden, men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal i lengre tid ha prøvd å komme i kontakt med Krekar, hvis egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad. Det er uvisst om dette har lyktes. Instruksjonen om å fatte utvisningsvedtak kommer kort tid etter at den kurdiske nyhetstjenesten KurdishMedia opplyste at Krekar hadde reist fra Iran til Tyskland.

Mulla Krekar sies å være leder for den islamistiske geriljagruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak, en gruppe som mistenkes for å ha nære bånd til al-Qaida-nettverket og Osama bin Laden. Krekar beskyldes blant annet ha for å ha stått bak massakrer i de kurdiske områdene i Irak.

Etter at mulla Krekar er blitt satt under press fra norske myndigheter, har andre aktivister fra Ansar al-Islam begynt å forlate Norge, ifølge KurdishMedia.

En av disse, mulla Ardallan, har allerede reist fra Norge til Storbritannia, opplyser ikke navngitte kilder overfor KurdishMedia torsdag. Mulla Ardallans virkelige navn skal være Fareydun, men etternavnet er ikke kjent. Ardallan har bodd i Norge i fem år, skriver KurdishMedia. Det var torsdag ettermiddag ikke mulig å få disse opplysningene bekreftet fra Politiets sikkerhetstjeneste.

Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. I folkeregistrert er han oppført med adresse på Grønland i Oslo hvor hans kone og fire barn bor. Det skal ikke være aktuelt å utvise disse fra Norge.

Snøballen som nå trolig sender Krekar ut av Norge, begynte å rulle i forbindelse med et program Brennpunkt-redaksjonen i NRK sendte i slutten av august. I løpet av intervjuet med 46-åringen fra hans base i Nord-Irak kom det blant annet fram at Krekar er en stor tilhenger av bin Laden, og at han omtaler verdens mest ettersøkte mann som en helt.

- Det er ingen tvil om det. Osama bin Laden er ærlig og troverdig og disponerer tiden sin til jihad. Han har gitt avkall på det verdslige livet, sier Krekar i programmet.

Krekars norske flyktningpass utløper i november. Skal det fornyes, må han tilbake hit innen den tid. Kommunalminister Erna Solberg har tidligere uttalte at Krekar har brutt betingelsene for å få videre opphold i Norge.

(NTB)

UØNSKET: Mulla Krekar