Espen Rostrup Nakstad advarer:

- Blir trolig sykere

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarer overfor Dagbladet om at man trolig bli sykere, jo lengre tid det tar før man blir smittet med covid-19. Samtidig anslår han at hundretusenvis i Norge fortsatt ikke har hatt covid-19.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarer om at jo lengre det går før man blir smittet, desto verre blir sykdomsforløpet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarer om at jo lengre det går før man blir smittet, desto verre blir sykdomsforløpet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi har ingen offisielle tall på dette, men antar at det er flere hundre tusen nordmenn som ikke har hatt covid-19 hittil i pandemien. Det kan skyldes at de enda ikke har vært eksponert for nok virus til å bli smittet eller at de har særlig god effekt av vaksinen – eller begge deler, sier Nakstad til Dagbladet.

- På hvilken måte blir det verre, jo lengre tid det tar før man blir smittet?

- Immunforsvaret beskytter oss svært godt mot infeksjonssykdommer vi nettopp har hatt eller nylig har blitt vaksinert mot, både gjennom antistoffer og cellulær immunitet. For SARS-CoV-2-viruset ser det ut som immuniteten begynner å tape seg etter et halvt års tid, også fordi stadig nye virusvarianter i mellomtida kommer til, sier Nakstad og fortsetter:

- Det gjør at en person som var smittet av Wuhan-varianten av viruset i mars 2020 trolig blir sykere av BA. 5-varianten enn en person som var smittet av BA. 2-varianten vinteren 2022.

ØKENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvorfor de ser en økning i innleggelser av mennesker med coronasykdom. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

Vaksiner

Nakstad påpeker at vaksinene bidrar til å utjevne forskjellene.

- Men vaksinene bidrar heldigvis å utjevne disse forskjellene og vi ser at eldre og spesielt utsatte personer får god beskyttelse mot alvorlig sykdom av en ny oppfriskingsdose.

Foreløpig anbefaler Folkehelseinstituttet at personer over 65 år og personer over 18 år med underliggende risiko for alvorlig covid-19-sykdom tilbys en fjerde dose med coronavaksine.

I skrivende stund har omkring 4,3 millioner personer i Norge fått første dose, mens omkring tre millioner har fått tredje dose. Videre har bare halvparten av personer som er eldre enn 80 år i Norge, som har særlig risiko for å utvikle alvorlig covid-19-sykdom, fått fjerde dose.

For tida vurderes Pfizers nye coronavaksine, som særlig retter seg mot omikronvariantene, av Det europeiske legemiddelbyrået (EMA). Selskapet har allerede sendt en godkjenningssøknad til amerikanske legemiddelmyndigheter, og det er ventet at de også vil levere en godkjenningssøknad til EMA innen kort tid.

ØKENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gir reiseråd for ferien i sommer. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

Sommerbølgen

Tidligere i august vurderte Folkehelseinstituttet at sommerens smittebølge hadde nådd toppen og opplyste at de observerte en svak nedgang. Nakstad tar med seg følgende lærdommer fra sommerbølgen:

- Sommerbølgen i Europa 2022 fortalte oss først og fremst at BA. 5-varianten av viruset er en svært smittsom variant som sprer seg lett når vi lever et normalt liv med mange nærkontakter, sier han og fortsetter:

- Samtidig forteller den lave andelen av alvorlige sykdomstilfeller at vaksinene fortsatt beskytter godt mot alvorlig sykdom, selv ved stadig nye omikronvarianter. Hvor stort smittepresset blir i samfunnet i høst og vinter vil avhenge av hvilke virusvarianter som da sprer seg og hvor lenge det er siden vi sist ble immunisert av virusinfeksjon eller vaksine.

IMMUNITET: Har du hatt flere nærkontakter og tatt flere hurtigtester, men fremdeles ikke fått corona? Kan du være immun? Det svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på. Video: Jenny Emilie Aas/Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

Beredskap

Folkehelseinstituttet har advart helseinstitusjonene om at de må ha beredskap for flere innleggelser, nye utbrudd og større sykefravær. Nettopp sykefraværet mener Nakstad at kan skape problemer.

- Hva gjør dere om sykehusene og sykehusansatte til vinteren slår alarm om overbelastning?

- Så lenge vaksinene beskytter de fleste godt mot alvorlig sykdom, vil ikke en ny smittebølge nødvendigvis bety en bølge av pasienter i sykehus. I sommer så vi at en stor smittebølge medførte rundt 200 nye innleggelser i sykehus per uke, men svært få på intensivavdelingene, sier Nakstad og fortsetter:

- Det kan derimot bli problematisk hvis mange ansatte i helsetjenesten blir syke samtidig av covid-19, influensa eller andre luftveisvirus som typisk spres mye i den kaldeste årstida.

Dette kan imidlertid unngås, mener den assisterende helsedirektøren.

- Det kan vi unngå ved å følge rådet om å holde oss hjemme når vi blir syke. Det er også lurt å teste oss selv hjemme hvis vi trenger en avklaring på om man har covid-19 eller ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer