- Blir truffet av dritt

I Bergen fengsel bruker de paraply på uteområdet for å ikke bli truffet av måkebæsj.

BRUKER PARAPLY: Her står fengselsleder Ivar S. Jensen og fengselsbetjent Monica Lill Raftevoll ved porten i Bergen fengsel. Foto: Privat
BRUKER PARAPLY: Her står fengselsleder Ivar S. Jensen og fengselsbetjent Monica Lill Raftevoll ved porten i Bergen fengsel. Foto: Privat Vis mer
Publisert

I juni i fjor ba Bergen fengsel om lov til å fjerne måkeegg etter at innsatte opplevde måkene som truende, skriver Bergens Tidende.

«Både innsatte og ansatte oppfatter måkene som truende og ubehagelige, og vi har hatt flere episoder der personer er blir angrepet av måker», skrev fengselet i et brev til Statsforvalteren.

Så fort måkene har begynt å bygge reir, er det forbudt å fjerne reirene eller forstyrre dem på andre måter, opplyser Miljødirektoratet på sin nettside. Å fjerne påbegynte reir eller egg defineres som skadefelling, og krever tillatelse.

Fengselet fikk ikke tillatelse til å fjerne eggene.

- Måkene er her og gjør seg bemerket. Innsatte vekkes tidlig av måkeskrik, og ansatte har blitt nødt til å bruke paraply på uteområdet. Folk føler ubehag og blir truffet av dritt, sier fungerende fengselsleder Ivar S. Jensen til Dagbladet.

MÅKE: Over hodene på dem, står en måke. Her har Dagbladet zoomet inn på bildet. Foto: Privat
MÅKE: Over hodene på dem, står en måke. Her har Dagbladet zoomet inn på bildet. Foto: Privat Vis mer

- Truffet i nakken

Han forklarer at det er litt færre måker nå enn tidligere, men at det like fullt er et problem. Innsatte og ansatte risikerer angrep og de blir truffet av fugledritt, forklarer Jensen.

Måkene har laget reir nær fengselsgjerdet, og om noen beveger seg i nærheten, tar fuglene grep.

- Jeg har hørt om ansatte som har blitt truffet i nakken, av dritt, sier han.

I tillegg byr det på tekniske problemer for fengselet.

- Systemet vårt fanger opp måkene på kamera, som byr på sikkerhetsmessige utfordringer, sier han.

Per nå har ikke fengselet noen god løsning på problemet, etter at de fikk avslag om å fjerne måkeeggene.

HERSKETEKNIKK: En katt jakter på et utspekulert jordekorn og en delfin gjør alt den kan for å erte ei måke. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Bråker mest nå

Ifølge Miljødirektoratet bråker måkene mest i hekkeperioden fra mai til midten av juli. Om måkene blir forstyrret, vil bråket vare lenger.

Jensen tror at de har det trygt og godt på innsida av fengselsmurene, selv om han gjerne skulle vært foruten de fjærete gjestene.

Ifølge Mattilsynet kan mange type fugler være aggressive, spesielt i perioder der de beskytter ungene sine. Men måker er ikke farlige.

Zoolog Petter Bøckman har tidligere omtalt måke-situasjonen som et typisk sommerfenomen.

- Hvis måkene stuper mot deg eller hakker på deg er det fordi det er unger i nærheten. De beskytter ungene, har han uttalt til Dagbladet.

Miljødirektoratet har følgende tips:

Hvis du opplever at måker blir nærgående, kan du prøve å holde den ene hånda i været. Da vil de ikke stupe like nære.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer