Blir tvangsskilt

Ismet Bozkurt (45) har vært gift med sin norske kone i Bergen i snart seks år, men det godtar ikke Utlendingsdirektoratet (UDI). De vil kaste ham ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Jeg føler meg fanget i ei musefelle. Nå kan jeg ikke besøke mine fire barn i Tyrkia, ettersom UDI har nektet meg oppholdstillatelse i Norge. Jeg vil ikke få komme tilbake til min kone her, sier Ismet Bozkurt.

- Vi får en behandling som går på helsa løs. Jeg har for første gang i mitt liv begynt å bruke antidepressiver. Det er smertefullt å våkne hver morgen og tenke at vi kan bli tvangsskilt av norske myndigheter. Med unntak av perioder da jeg var innlagt på sykehus og en periode vi var på flyttefot, har vi bodd sammen, sier kona. Hun er 61 år gammel, og velger å være anonym.

21. oktober i fjor fattet UDI et vedtak om å kalle tilbake tidligere gitt arbeidstillatelse og oppholdstillatelse. Begrunnelsen var at ekteparet ikke bodde sammen.

Fast jobb

I februar 1997 giftet de seg i hans hjemland Tyrkia. Han flyttet til Bergen i mai og fikk seg fast jobb i vaskeriet på Haukeland sykehus, hvor han fremdeles jobber mens anken behandles.

Ismets kone hadde en leilighet i Bergen som de begge bodde i fra 1997 til 1998. Da måtte de flytte ut. På den tida var hun selv innlagt på sykehus, og Ismet bodde derfor en periode på hybel. I 1999 kjøpte hun en ny leilighet i Bergen.

- Varig samliv

- Med unntak av perioder da hun har vært innlagt på sykehus, har de bodd sammen i leiligheten. De hadde også daglig kontakt under oppholdene på sykehus, forteller advokat Olav Jordal på vegne av ekteparet.

Ismet Bozkurts kone har fire barn. I brev fra barna til UDI bekrefter de at moren lever sammen med ektemannen. Det samme har hennes eksmann gjort.

- Partene bor sammen. De er en familie, og Ismet Bozkurts bånd til Norge måtte derfor anses å være sterke og varige. Han har dessuten en søster og en fetter som bor i Bergen, sier advokat Olav Jordal.

Han har bedt UDI om å omgjøre vedtaket.

Kan endre vedtak

Underdirektør Åse Ulvin i UDI kan ikke kommentere konkrete saker, men sier på generelt grunnlag at de fra tid til annen støter borti proforma ekteskap som fører til utvisning.

- Vi har likevel anledning til å endre vårt vedtak dersom det blir framlagt nye beviser. Aldersforskjell vil i seg selv aldri kunne være avgjørende, sier Åse Ulvin.

SKUFFET: Ismet Bozkurt er skuffet over norske myndigheter som vil skille ham fra kona og sende ham tilbake til Tyrkia. - Jeg kan ikke besøke mine fire barn i Tyrkia ettersom UDI har nektet meg oppholdstillatelse i Norge, sier Ismet.