Aleksej Navalnyj:

- Blir utsatt for «Putin-tortur»

Han ble forsøkt drept av Vladimir Putins brutale regime. Nå skal Aleksej Navalnyj bli tvunget til å lytte til Putins taler.

FENGSLET: Aleksej Navalnyj soner nå ulike dommer på til sammen 11,5 års fengsel etter blant annet å ha blitt dømt for korrupsjon. Dommen anses å være politisk. Nå hevder Navalnyj at han blir utsatt for en absurd form for avstraffelse. Foto: AP / NTB
FENGSLET: Aleksej Navalnyj soner nå ulike dommer på til sammen 11,5 års fengsel etter blant annet å ha blitt dømt for korrupsjon. Dommen anses å være politisk. Nå hevder Navalnyj at han blir utsatt for en absurd form for avstraffelse. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Den russiske opposisjonslederen og aktivisten Aleksej Navalnyj hevder han blir utsatt for en absurd form for avstraffelse i fengselet hvor han soner en langvarig politisk dom.

- Volumet er så høyt at du ikke kan unnslippe det, skriver Navalnyj i en uttalelse på Telegram.

Navalnyj kaller avstraffelsen «Putin-tortur» og hevder det er fengselets hevn for hans gjentatte klager mot det russiske fengselsvesenet.

- SJOKKERT: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj går hardt ut mot Vladimir Putins mobilisering. Video: AP Vis mer

«Kreativ straff»

«Putin-torturen» består nettopp av lydopptak av talene Putin holdt etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina, ifølge Navalnyj.

- Deres mest kreative straff er et knippe Putin-taler som blir spilt høylytt hver eneste kveld, skriver aktivisten.

Hver celle i fengselet, forklarer han, har en radio hvor de innsatte får meldinger fra fengselsledelsen. Gjennom denne blir Putin-talene nå spilt, ifølge Navalnyj.

- Radioen kan skrus av, men det hjelper ikke, fordi det henger et høyttaleranlegg i korridorene. Putin skriker gjennom anlegget, og volumet er så høyt at du ikke kan unnslippe det, skriver han.

RISIKERER FENGSEL: Marija Makarova jobbet for Aleksej Navalnyjs nettverk fra 2017 til 2018. Nå er hun stemplet som en «ekstremist» i Russland, og risikerer fengsel. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

- Å lytte til Putin er en straff

Selv om «torturen» gjør soningsforholdene til Navalnyj vanskeligere, trekker han fram tre «formildende» omstendigheter.

- For det første har selv fengselsledelsen erkjent, gjennom sine handlinger, at å lytte til Putin er en straff, skriver Navalnyj.

- For det andre blir også fangevokterne tvunget til å lytte til dette sammen med meg, og for dem er det enda verre - de går tross alt rett under høyttalerne, legger han til.

Deretter vender Navalnyj oppmerksomheten mot krigen i Ukraina, som han gjentatte ganger har gått ut mot.

- For det tredje: Det skjer ofte at en spesiell del av Putins tale blir spilt rett før jeg legger meg. I den sier han: «Vi startet ikke denne krigen, det var de som startet krigen, og vi forsøker å stoppe den». Hver gang jeg hører dette, klarer jeg ikke å utstå det. Jeg rister på hodet av frekkheten ved en slik åpenbar løgn. Da tenker jeg: Jeg har gjort alt rett. Det er bedre å være i et fengsel enn å bukke under for et slikt regime, skriver aktivisten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer