KJØPTE KUNSTGJDSEL: Anders Behring Breivik bestilte seks tonn kunstgjødsel til gården Østre Åsta på Rena. Flere av sekkene stod igjen på gården. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
KJØPTE KUNSTGJDSEL: Anders Behring Breivik bestilte seks tonn kunstgjødsel til gården Østre Åsta på Rena. Flere av sekkene stod igjen på gården. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Blir vanskeligere å kjøpe kunstgjødsel

Vil ikke selge til uregistrerte personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Felleskjøpet gjør det vanskeligere for privatpersoner å handle kunstgjødsel. Det var hos Felleskjøpet den terrorsiktede handlet ingredienser til Oslo-bomben.

Et arbeid for å begrense tilgangen til kjemikalier og kunstgjødsel som kan brukes til å lage bomber, var innledet i EU allerede før terrorangrepet 22. juli.

- Reglene gjelder salg av gjødsel med nitrogeninnhold over 16 prosent til vanlige forbrukere. Vi har nå innført tiltak slik at vi ikke selger slikt gjødsel til uregistrerte personer, sier kommunikasjonsdirektøren Oddny Estenstad i Felleskjøpet til NRK.

EU-reglene vil ikke gjelde i Norge før i høst, men Felleskjøpet har valgt å innføre restriksjonene allerede i sommer.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik kjøpte 6 tonn kunstgjødsel fra landbruksleverandøren rundt to måneder før terrorangrepene. Kjøpet gjorde han likevel ikke som privatperson, men gjennom det registrerte firmaet sitt Breivik Geofarm. Reglene kunne derfor ikke stoppet gjødselhandelen til Breivik.

(NTB)