Smittesporing:

- Blir vanskeligere og vanskeligere

Smitten vokser og den nye omikronvarianten ser ut til å være mer smittsom enn delta. I høst trappet Norge ned på smittesporingsarbeidet til kommunene. - Det blir vanskeligere og vanskeligere å få ønsket effekt, sier Espen Nakstad.

SMITTEBØLGE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvordan vaksinen har fungert så langt. Video: Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Å gjennomføre TISK er avgjørende for å kunne redusere den generelle smittespredningen og for å bremse forekomsten av omikron, heter det i Helse- og omsorgsdepartementets faglige grunnlag til regjeringen.

TISK-systemmen ble i høst nedjustert etter faglige anbefalinger - først og fremst fordi mange etter hvert ble vaksinert. Det ble lagt opp til selvtesting og at folk måtte varsle nærkontakter selv, for å ta vekk litt av presset på kommunene.

Nå har smitten tatt seg opp igjen, og den nye omikron-varianten ser ut til å være mer smittsom enn delta. Kommunenes kapasitet er svært presset, og lemping av tiltak gjennom høsten har ført til at særlig smittesporingen er vanskelig å gjennomføre på grunn av økningen i antall nærkontakter.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet at det nå er viktig at kommunene framover legger ressursene til å teste for omikronsmitte.

- Kommunene kan ikke teste og smittespore alle like grundig, så det viktigste nå er å følge alle smittekjedene fra omikron, forklarer han.

Minst 13 personer er hittil bekreftet omikronsmittet etter det mye omtalte Oslo-julebordet med opptil 120 coronasmittede. I Sandefjord er det bekreftet 52 omikrontilfeller, og kommunen innfører flere lokale tiltak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer