Smittesporing:

- Blir vanskeligere og vanskeligere

Smitten vokser og den nye omikronvarianten ser ut til å være mer smittsom enn delta. I høst trappet Norge ned på smittesporingsarbeidet til kommunene. - Det blir vanskeligere og vanskeligere å få ønsket effekt, sier Espen Nakstad.

SMITTEBØLGE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvordan vaksinen har fungert så langt. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Å gjennomføre TISK er avgjørende for å kunne redusere den generelle smittespredningen og for å bremse forekomsten av omikron, heter det i Helse- og omsorgsdepartementets faglige grunnlag til regjeringen.

TISK-systemmen ble i høst nedjustert etter faglige anbefalinger - først og fremst fordi mange etter hvert ble vaksinert. Det ble lagt opp til selvtesting og at folk måtte varsle nærkontakter selv, for å ta vekk litt av presset på kommunene.

Nå har smitten tatt seg opp igjen, og den nye omikron-varianten ser ut til å være mer smittsom enn delta. Kommunenes kapasitet er svært presset, og lemping av tiltak gjennom høsten har ført til at særlig smittesporingen er vanskelig å gjennomføre på grunn av økningen i antall nærkontakter.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet at det nå er viktig at kommunene framover legger ressursene til å teste for omikronsmitte.

- Kommunene kan ikke teste og smittespore alle like grundig, så det viktigste nå er å følge alle smittekjedene fra omikron, forklarer han.

Minst 13 personer er hittil bekreftet omikronsmittet etter det mye omtalte Oslo-julebordet med opptil 120 coronasmittede. I Sandefjord er det bekreftet 52 omikrontilfeller, og kommunen innfører flere lokale tiltak.

- Stor usikkerhet

- Presset på kommunene forsterkes ettersom smitten øker, og det blir egentlig vanskeligere og vanskeligere å få ønsket effekt av smittesporing, sier Espen Nakstad til Dagbladet.

Han sier at vi er avhengige av å drive god smittesporing framover - i tillegg til å teste mange.

- Så er det stor usikkerhet knyttet til omikronvarianten. Den har foreløpig ikke gitt noen innleggelser på norske sykehus, og det er foreløpig lite av den i Norge, men det er noen smitteutbrudd, og det ser ut som den er veldig smittsom, sier Nakstad.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

Han forteller at han var forberedt på et større mutasjonshopp såpass mange måneder etter at vi fikk deltavarianten.

- Men at det skulle være så mange mutasjoner i piggproteinet og for så vidt viruset for øvrig - det var litt overraskende, innrømmer han.

Han sier at det, fra virusets side, var en perfekt miks av mutasjoner, og at spørsmålet nå er hva dette betyr i praksis.

- Det som overrasker litt er at omikron ser ut til å være vesentlig mer smittsom enn delta, som igjen gjør det vanskeligere å leve livene våre, dessverre.

- Vil vurdere effekten

Nakstad forklarer at vaksinen har vært veldig effektiv mot deltavarianten som vi har hatt i høst, men at det nå er knyttet usikkerhet til omikronvarianten.

- Vaksinen har klart å presse r-tallet fra fem og ti nesten helt ned til én. Og hadde r-tallet vært på én, hadde ikke pandemien vokst. R-tallet har kanskje landet på 1,2 eller 1,3, som betyr at en person fortsatt smitter mer enn én person. Det forklarer stigningen vi har hatt, sier Nakstad.

Samtidig har flere blitt vaksinert utover høsten, og derfor har smitten gått mer som en rett linje, forteller han.

- Usikkerheten nå er som sagt knyttet til omikron.

Tirsdag innførte regjeringen flere nye coronatiltak på grunn av kapasitetsutfordringer på sykehusene og en usikker omikron-situasjon. Ifølge Nakstad vil det ta en ukes tid før man ser effekt av tiltakene, og i lys av hvilken virusvariant som viser seg å smitte mest vil det bli gjort løpende prioriteringer og justeringer framover.

- Det er den samme trenden vi har sett nå i snart to måneder. Smitten har gått jevnt oppover. Innen to uker kommer vi til å vurdere effekten av tiltakene som er iverksatt, og det som er forskriftsfestet med karantene og liknende.

- Og hvis vi nå får mer kontroll på smitten, og den begynner å resideres, så blir det enklere for kommunene å drive god smittesporing sammen med de personene som selv er smittet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer