FRAMSTILLES FOR VARETEKT: Frode Berg i retten ved et tidligere fengslingsmøte.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
FRAMSTILLES FOR VARETEKT: Frode Berg i retten ved et tidligere fengslingsmøte. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Frode Berg

Blir varetektsfengslet i to nye måneder

Framstilt for varetekt i Lefortovo-domstolen i Moskva.

Frode Berg ble framstilt for forlenget varetekt i Lefortovo-domstolen i Moskva klokka 8 norsk tid. Pressen fikk ikke slippe inn i retten, melder VG. Etter at Frode Berg kom gående, ble dørene stengt igjen.

Rundt to timer seinere blir det klart at Berg varetektsfengsles i to nye måneder, ifølge avisa. Han blir sittende til 5. desember, altså fram til årsdagen for pågripelsen i Moskva i fjor.

Dette var femte gang Berg ble framstilt for fengsling.

- Det vi har fått i dag er bare økt usikkerhet, samtidig som det ikke har svekket håpet for at saken kan løses om ikke altfor lang tid, sier Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, til Dagbladet.

Forventet rettssak

Risnes forteller at de i utgangspunktet hadde forventet å få tydelige signaler denne gangen. Det var tidligere signalisert fra etterforskningsledelsen at man nå var helt i avslutningsfasen og at en rettssak ville bli berammet.

- Hvis jeg har oppfattet situasjon riktig, har ikke dette skjedd. De har ikke gitt noen signaler, det var en helt vanlig utvidelse av varetekten, sier Risnes.

Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Han hadde da på seg 3000 euro i kontanter. Nordmannen er anklaget for å ha forsøkt å skaffe hemmelige dokumenter om den russiske Nordflåten og er siktet for spionasje.

RUSSLAND: Frode Berg (62) i fengslingsmøte. Video: Henning Lillegård Vis mer Vis mer

Berg har forklart at han ble narret i en felle. Han skal ha blitt bedt av nordmenn om å overlevere pengesummen i Moskva og har selv innrømmet å ha jobbet for norsk etterretning.

Russer pågrepet i Norge

Etter at russiske Mikhail Botsjkarev (51) i forrige uke ble pågrepet og siktet for spionasje i Norge, uttalte Risnes at han øynet en mulighet for å få Berg utlevert til Norge.

Risnes mener det ikke er unaturlig å tenke seg at resultatet av dagens fengslingsmøte har noe å gjøre med den norske saken.

- Man kan jo lett tenke seg at den russiske siden ønsker å få oversikt over hva som skjer i Norge, sier Risnes, og understreker at han selv ikke har noen innsikt i den Botsjkarev-saken.

- Er utsettelsen fra russisk side en pekepinn på at de vurderer utveksling som en mulighet?

- Ja. Vi vet ikke noe sikkert, men vi vil jo gjerne at det skal skje. Med all mulig forbehold om hva den norske saken går ut på, er det en mulighet vi vurderer og håper på.

Advokaten forteller at det er et historisk faktum at majoriteten av slike saker løses ved utveksling. Spørsmålet er om det skjer før eller etter en eventuell rettssak. Om det blir rettssak, forventer ikke advokaten at det vil skje i år.

Begrenset kontakt

I etterkant at fengslingsmøtet, sa Berg til VG at han hadde det bra under forholdene. Til Dagbladet forteller Risnes at Berg utad gir uttrykk for fattethet og styrke.

- Han har en veldig sterk evne til å holde motet oppe og naturligvis er det også betryggende for familien at han ser godt ut og gir uttrykk for å håpe på en løsning.

Risnes forteller at Berg gir uttrykk for at livet i fengselet er overkommelig, men at det vanskeligste er den begrensede kontakten med omverdenen.

- Det er to lyspunkt i hans liv, advokatens og ambassadens besøk tre til fire ganger i måneden til sammen. Det er naturligvis viktig for han, og han er veldig takknemlig for at ambassaden opprettholder besøksfrekvensen, sier han og fortsetter:

- Alle andre er nektet tilgang, både meg selv og familien. I begynnelsen fikk han vel to-tre telefonsamtaler med kona, men det ble slutt med disse nokså tidlig. Det har vært et veldig stramt regime.