Blir verre i morgen

Snøkaoset fortsetter i Vestfold og Telemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Send oss dine snøbilder

(Dagbladet.no): - Snøkaoset er ikke over ennå. Vi regner med at det kulminerer i morgen - i Vestfold og deler av Telemark kan det komme rundt 50 cm med snø, sier Jan Erik Johnsen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Også i Oslo og de østlige delene av Agder vil det komme mye nedbør, anslagsvis 20-30 cm.

- Det er en stund siden vi har hatt så mye nedbør, men om vi slår mars-rekorden fra 1968 er alt for tidlig å si, sier Johnsen. Da kom det til sammen 74 cm med snø på værstasjonen på Blindern.

Snøkaoset har skapt store trafikkproblemer på Østlandet. I Vestfold er situasjonen fremdeles mildt sagt kaotisk - men «stabil».

Gir opp

- Vel, trafikkproblemer blir nesten et litt feil ord. All trafikken har rett og slett stått stille i hele ettermiddag. Strekninger som vanligvis tar et kvarter har tatt timevis, sier operasjonsleder Erik Wendelborg i Vestfold politidistrikt.

Det er meldt om en rekke utforkjøringer, men ingen personer skal være alvorlig skadet. Trafikk-kaoset er imidlertid komplett, noe som har ført til at mange bilister gir opp.

I SKIEN: Bildet er fra bussholdeplassen på Ballestad på Bølehøgda i Skien tirsdag. Grunnet arktiske forhold var denne veistrekningen stengt tirsdag. Foto: Birte Ulveseth / SCANPIX
I SKIEN: Bildet er fra bussholdeplassen på Ballestad på Bølehøgda i Skien tirsdag. Grunnet arktiske forhold var denne veistrekningen stengt tirsdag. Foto: Birte Ulveseth / SCANPIX Vis mer

- Mange har bare satt bilen sin i veikanten og gått. Det skaper ytterligere problemer, og farlige situasjoner kan oppstå. Forøvrig er det som oftest lastebiler og trailere som skaper problemene. De er ikke skodd for de ekstreme snømengdene og blir stående og sperre veien for resten av trafikken, forteller Wendelborg.

Og de som alle venter på, brøytemannskapene, har knapt kunnet gjøre noe i hele dag for å forbedre situasjonen.

- Det står biler overalt, og dermed kommer ikke brøytebilene seg fram og får gjort jobben sin. Dessuten er det nesten ikke noen steder å legge all snøen lenger. Nå håper vi på at de får ei natt å gjøre det på, og at flest mulig får bort bilene fra veiene, sier operasjonslederen.

Han opplyser at det nå er lang ventetid også hos kranbilselskapene som skal taue bort havarerte kjøretøy.

Føler du deg utrygg på de snødekte vinterveiene. Her finner du rådene om hvordan du kjører på vinterføre.


Hjelp fra Røde Kors

I Telemark oppfordrer nå politiet folk i hele fylket til å holde seg innendørs eller å benytte offentlige transportmidler om de må ut.

- I kveld er det fortsatt ekstreme forhold og snøkaos i store deler av Telemark, slik det har vært i mange timer nå. Mange veier er stengt, til og med på steder som Skien og Kragerø, og det er kolonnekjøring på fjellovergangene, forteller operasjonsleder Torbjørn Tangen ved Telemark politidistrikt.

Situasjonen ble nærmest absurd da politiet i ettermiddag måtte rekvirere beltevogner fra Røde Kors for å få ut folk fra biler som satt fast i snøen mellom Skien og Porsgrunn. Vinden laget store snøskavler, og på grunn av manglende sikt så ikke sjåførerne skavlene før bilen stod bom fast. Lignende aksjoner med ordinære kjøretøy skjedde også andre steder.

- Nå har vi fått evakuert alle personer bort fra de stengte veistrekningene . I tillegg har vi imidlertid fått meldinger om folk som er værfaste i hytter flere steder, de kan først hentes ut når været bedrer seg, opplyser Tangen, som har en innstendig oppfordring til befolkningen i Telemark:

- Vi ber alle om å holde seg inne, det gjelder hele distriktet. Ingen må bruke bilen om de ikke må. Folk som skal på jobb i morgen bør bruke kollektivtransport, ber operasjonslederen.

Ifølge ham har det vært flere titalls utforkjøringer i Telemark i ettermiddag og kveld, men ingen personer er alvorlig skadet.

Lista over vinterstengte veier finner du her.

På de verste stedene i Oslo hadde trafikksituasjonen bedret seg noe i 21.30-tida.

Sørlandsbanen innstilt 

NSB er også rammet av værgudenes hvite vrede.

- Vi har hatt problemer i hele dag, sier Åge-Christoffer Lundeby informasjonssjef i NSB. I kveld er det fremdeles forsinkelser på Østfoldbanen og Vestfoldbanen, mens tre tog fra Oslo til Kristiansand måtte gjøre vendreis etter noen timers kjøring.

- På grunn av all snøen, er klarer vi ikke kjøre oss gjennom helt til Kristiansand, sier Lundeby.

Jernbaneverket skal ha satt alt tilgjengelig personell til å brøyte.

Forsinkede fly

Flere flyplasser har hatt problemer på grunn av snøværet i dag. Men på Oslo Lufthavn Gardermoen har det ikke vært verre enn vanlig.

- Vi har hatt en punktlighet på 80 prosent, det er veldig bra på en snøfull vinterdag, sier informasjonssjef Jo Kobro til Dagbladet.no i kveld. Noen forsinkelser er det imidlertid, blant annet for flyene som skal til Bergen, Stavanger, Stockholm og Helsinki.

Også i går var det kaos på flere flyplasser, særlig på Vestlandet og i Bodø.

Lista over alle landets flyforsinkelser finner du her.

Nedbøren vil trolig avta torsdag.

LANGE KØER:</B> Trafikken i Oslo var vanskelig langt utover tirsdagskvelden. Biler kjørte seg fast, kolliderte eller ble stående på tvers på utfartsveiene,
<B>VENTER MED BÅTPUSSEN:</B> Båteierne på Herbern Marina på Aker Brygge hadde nok håpet å være litt nærmere våren.
<B>I OSLO:</B> Mannskap fra Sæter Auto trekker et ungarsk vogntog opp Skulleruddumpa i Oslo tirsdag ettermiddag.