Fastlegekrise:

- Blir verre og verre

Hans-Gunnar Wear-Hansen (69) opplever en arbeidshverdag som aldri før, og er svært kritisk til myndighetenes håndtering. - Pilene peker i feil retning, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

BEKYMRET: Hans-Gunnar Wear-Hansen frykter at fastlegeordningen skal kollapse om myndighetene ikke foretatt seg noe. Foto: Privat
BEKYMRET: Hans-Gunnar Wear-Hansen frykter at fastlegeordningen skal kollapse om myndighetene ikke foretatt seg noe. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Siden 1982 har Hans-Gunnar Wear-Hansen drevet allmennpraksis som lege. Men aldri på sine nesten 40 år i yrket har han opplevd en så krevende situasjon som den han står oppe i nå.

- Vi klarer ikke å få med oss alt. Hensikten med jobben vår er truet og tida vår strekker ikke til, sier han til Dagbladet.

Wear Hansen jobber på et legekontor i Spikkestad i Asker kommune, og er sammen med tre andre leger ansvarlig for tusenvis av pasienter. Så mange at han har sett seg nødt til å kutte listene sine betraktelig.

- Tidligere hadde jeg rundt 2500 pasienter på listene mine, men nå har jeg kuttet lista på 1500. Jeg har 1600 på lista, men har sett med nødt til å kutte den på 1500. Eneste måten pasientlistene mine blir kortere på er ved naturlig avgang, død for eksempel.

Svært kritisk

Wear Hansen forteller at flere av hans kollegaer også fortviler over situasjonen bestående av fulle pasientlister, lange arbeidsdager og mye ekstraarbeid etter endt arbeidsdag.

For to uker siden kunne Dagbladet fortelle om arbeidshverdagen til Inger Klippen. Fastlegen i Sandnes opplever på lik linje med Wear Hansen arbeidsdagene som svært krevende grunnet de lange dagene.

- Jeg er bare én av mange. Dette er ikke noe bare jeg opplever, men jeg jobber på et kontor hvor vi er fire fastleger, og det er sånn at minst en av oss gråter på jobb hver dag, fortalte hun.

Wear Hansen mener det understreker problemet som ifølge han selv har vedvart i flere år. Allmennlegen trekker fram et konkret eksempel som illustrerer det problemet som både leger og pasienter står i.

- Det kom en pasient til meg som skulle sjekke en føflekk. Han hadde flyttet, men fikk ikke ny fastlege der han hadde flyttet fordi det ikke var ledig plass. Derfor måtte han kjøre 12 mil for å komme til meg for å foreta en enkel sjekk av en føflekk.

- Det illustrerer hvor stor denne snøballen er i ferd med å bli. Nå er den så stor at myndighetene snart ikke klarer å løfte den, mener han.

  • Oppdaterte tall fra Helfo, som Dagbladet har fått tilgang til, viser at over 138 000 nordmenn står uten fastlege.

Vil endre fastlegeordningen

På grunn av den store arbeidsbelastningen vil Wear Hansen ha en endring på fastlegeordningen. Han håper helsemyndighetene vil komme opp med løsninger som kan gjøre det lettere for alle fastleger.

- Jeg er redd fastlegeordningen vil kollapse helt om de ikke kommer med noen skikkelige løsninger.

- Hva slags løsninger tenker du på?

- De må stimulere og hjelpe de nye fastlegene inn i praksisen med en støtteordning slik at de kan kjøpe seg inn eller at kommunene kan få såpass mye midler slik at de kan drifte legekontorene, foreslår han.

Da regjeringen presenterte statsbudsjettet for 2022, ble det bevilget 450 millioner kroner til å stabilisere og forbedre fastlegeordningen. Det mener 69-åringen ikke er nok.

- Det blir bare verre og verre. De kommer med noen midler, men det er som å skvette vann på gåsa, sier han oppgitt.

FASTLEGEKRISE: Ingvild Kjerkol kalte inn til pressekonferanse om omikron-smitten og forteller om en bekymringsfull fatlegekrise. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Anabelle Bruun. Vis mer

- Peker i feil retning

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt, er forelagt kritikken fra Wear Hansen. Han deler bekymringen.

- Vi er godt kjent med utfordringene i fastlegeordningen og deler den bekymringen fullt ut. Dette er ikke noe som har oppstått nå. Dette har skjedd gradvis over mange år. Fastlegeordningen er en av våre aller viktigste prioriteringer. Det står vi fast på, sier han til Dagbladet.

Bjørkholt peker på beløpet som er bevilget til fastlegeordningen i statsbudsjettet, men bedyrer at de må gjøre mer.

- Vi vet godt at behovet er enda større. Jeg kan forsikre alle leger og pasienter om at fastlegeordningen er en av våre satsingsområder, forsikrer han.

På spørsmål om hvilke konkrete tiltak de gjør for å forbedre legesituasjonen utover å øke totalbeløpet, viser han til tre konkrete tiltak:

  • Høyere basisfinansiering og kortere pasientlister.
  • Rekrutteringsstillinger for unge leger som vurderer fastlegeyrket.
  • Introduksjonsavtaler som gir leger under spesialisering i allmennmedisin rett til trygderefusjon når de jobber på andre legers lister selv om de er til stede.

- Føler dere på noe tidspress?

- Vi ser at pilene peker i feil retning, og at de har gjort det i lang tid. Men det er viktig å gjøre de riktige grepene istedenfor å ta panikk-grep.

- Hvis man gjør kortfattede, drastiske grep så kan det få utilsiktede konsekvenser som kan ødelegge for de mest grundige grepene. Vi skal vokte oss for å handle i panikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer