- Blitt et bedre menneske av å være i Irak

Pål Olsen (24) jobber som livvakt i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg er blitt et bedre menneske av å være i Irak, sier Pål Olsen til Dagbladet.no.

24-åringen fra Drammen er kommet hjem fra oppdrag i Irak hvor han arbeidet for det omdiskuterte sikkerhetsselskapet Special Intervention Group (SIG).

Selskapet var mye omtalt i politirapporten om den private sikkerhetsbransjen, som ble lekket til TV 2 tidligere i høst. Ifølge rapporten «Den spesialiserte sikkerhetsbransjen» er SIG et av selskapene politiet frykter mest når det gjelder rekruttering til kriminelle miljøer.

SIG har nå flagget ut og står ikke lenger oppført i Brønnøysundregisteret.

De som jobber i sikkerhetsselskapet føler seg uthengt.

- Vi blir framstilt som drapsmaskiner, men alt vi vil er å gjøre en god jobb, sier Pål Olsen til Dagbladet.no.

- Hva slags jobb er det dere gjør?

- Vi passer på personer, alt fra ingeniører til mange andre viktige personer, sier Olsen, og nekter å gå noe nærmere inn på dette.

HOLDT DET SKJULT: Fra Irak til Drammen. Pål Olsen (24) har fram til nå holdt skjult at han jobber som livvakt i Irak. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
HOLDT DET SKJULT: Fra Irak til Drammen. Pål Olsen (24) har fram til nå holdt skjult at han jobber som livvakt i Irak. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

I gårsdagens utgave av «Dokument 2» ble det vist sterke scener kurs i utlandet som kan gi assosiasjoner til torturen fra det beryktede Abu Ghraib-fengselet i Irak.

- Tre ukers kurs
Pål Olsen fra Drammen startet livvaktkarrieren allerede som 21-åring. Han hadde lest om Torgeir Friksen i VG. Hørt om historiene hans fra Irak. 

Gutten som var skolelei og ferdig med førstegangstjenesten, tok kontakt for å få vite mer om selskapet. Ikke lenge etter hadde han begynt på et tre ukers kurs.

- Det var et sykt bra kurs, der jeg lærte mye om meg selv, om hva jeg er som menneske, sier Olsen. Han forteller om fysisk og psykisk lidelse 24 timer i døgnet, og om hvordan kursdeltakerne ble satt på prøve.

- For eksempel så måtte vi sitte med hette over hodet om natta og føle på hvordan det var å bli forlatt. Ble det for mye, kunne vi si ifra og de sluttet å påføre oss smerte, forteller han.

Etter det første tre ukers kurset ble Olsen plassert i den såkalte «high risk»-gruppen. Det vil si de som får lov til å operere i krigssoner.

- Sinnssykt syk i hodet

- Jeg har vært i Irak, ja. Det er alt Pål Olsen vil si om oppdragene han har hatt. Slik svarer ofte aktørene i den private sikkerhetsbransjen på spørsmål om deres godt betalte aktiviteter.

Det er først nå Pål Olsen har stått fram som leiesoldat for Special Intervention Group.

- Blitt et bedre menneske av å være i Irak

I løpet av de tre årene som har gått siden han begynte der, har han pleid å si at han har vært på ferie når han har vært borte fra Drammen. 

Noen hevede øyenbryn har det blitt. Nå kommer reaksjonene.

- Det er veldig forskjellig. Noen blir nysgjerrige og vil vite mer. Andre er mer skeptiske. De tror dette er noe sånn macho-greier, sier Olsen.

- Hva kreves i en slik jobb?

- Du må være sinnssykt syk i hodet.

- Sinnssykt syk?

- Ja, det er jo ikke en helt normal jobb, sier Olsen, og forteller at når han kommer inn i en kafé, så kikker han automatisk etter den beste rømningsveien.

- Blackwater virker lei

Omega Security Group, nå Special Intervention Group, har vært under etterforskning av norsk politi. I tre år gransket politiet påstander om at norske sikkerhetsselskaper hadde vært involvert i drap under oppdrag i Irak.

Saken ble tidligere i år henlagt av politiet. Olsen vil som forventet ikke si noe om oppdragene i Irak, og om episoder han eller kolleger har havnet i under de vanskelige forholdene i Irak.

- Det vil jeg ikke gå inn på. Men vi er en 90 mann som gjør en god jobb. Vi har veldige gode rutiner for hvordan vi skal håndtere situasjoner der noe går galt, sier Olsen.

I gårsdagens Dagbladet sammenlignet SIG-grunnlegger Torgeir Friksen seg med det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater.

Blackwater havnet i hardt vær etter en skyteepisode tidligere i høst. Etterforskning så langt tyder på at de amerikanske leiesoldatene løsnet skudd mot sivile irakere. 17 ble drept i den omtalte skyteepisoden.

Olsen har sin teori om hvorfor Blackwater har havnet i en situasjon der de står i fare for å bli kastet ut av Irak.

- Det som er med Blackwater er at de virker lei og at det er blitt slitsomt, og at det er grunnen til at de begynner å gjøre som de gjør, sier Olsen til Dagbladet.no.

- Kjenner du noen av disse i Blackwater?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Ute etter å ta oss

Torgeir Friksen, deleier og mannen som grunnla og stiftet selskapet som først gikk under navnet Omega Security Group, er lei Norge og måten norsk presse framstiller den private sikkerhetsbransjen på.

Det er noe av grunnen til at Special Intervention Group har etablert seg i Uganda og har hovedkontor i Storbritannia.

- Folk er bare ute etter å ta oss. Nordmenn har ikke noe med hva vi driver med, sier Friksen til Dagbladet.no.

Av nettsidene til World Federation of Bodyguards går det fram at Friksen blant annet har erfaring fra Irak, Sierra Leone, Honduras og Bosnia.

• Friksen forteller at sikkerhetsselskapet hans driver to former for aktivitet. De gjør blant annet søk etter mikrofon og analyser. Det vil si sikkerhetsanalyser rundt boliger eller selskaper.

• Og selskapet tilbyr det som kalles «aktive tjenester». Det vil si sørge for sikkerheten til personer. Friksen sier Special Intervention Group har hatt store multinasjonale selskaper på kundelista, uten at han vil utdype dette noe nærmere.

- Hvorfor er dere så hemmelighetsfulle om hvem dere jobber for?

- Som sagt, dette har ikke nordmenn noe med. Det er ingen som har gjort noe ulovlig i Irak. Men det er klart står du der: Skal jeg la kunden bli skutt eller skal jeg skyte? Da er saken veldig enkel. Det er kunden som har betalt oss for å gjøre en jobb, sier Friksen til Dagbladet.no.

EKSTREMTRENING: På SIG-kursene blir elevene testet ekstremt hardt. Pål ble kategorisert i gruppen som kan jobbe i krigssoner.
<B>VIDEO:</B> Mandag viste «Dokument 2» klipp fra SIGs egne videoer fra kursene de holder.
MINNER OM TORTUR:</B> Under kursene må SIG-elevene vise at de tåler ekstremt mye fysisk og psykisk.
90 MANN: Det norske sikkerhetsselskapet SIG har rundt 90 personer rundt om i verden.