Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stengte grenser for Sverige:

- Blitt Europas mobbeoffer

Søndag sa kypriotiske myndigheter at de vil gjenåpne for turister. Sverige holdes imidlertid utenfor.

IKKE VELKOMMEN: Flere land velger å holde svenskene utenfor når grensene nå gjenåpnes for turister. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / NTB scanpix
IKKE VELKOMMEN: Flere land velger å holde svenskene utenfor når grensene nå gjenåpnes for turister. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Vi har blitt «persona non grata», sier den svenske reiselivseksperten, Lottie Knutson, til SVT.

Sverige har vakt oppsikt verden over for sin coronastrategi, som har basert seg på stor grad av frivillighet. Mens mange andre land, som Norge, valgte å nærmest stenge ned samfunnet for en periode, har mye vært som før på andre siden av Svinesundbrua. Flere land kvier seg derfor for å ta imot svenske turister, når grensene nå gjenåpnes.

- Provosert mange

- Vi synes vi har hatt en bra strategi, men den har provosert veldig mange utenfor Sverige, mener Knutson.

- Sverige har blitt Europas mobbeoffer. Det er kjempetrist.

Kypros har også valgt å fortsatt holde stengt for borgere fra Storbritannia, Frankrike, Spania, Italia, Russland, og Benelux-landene.

Her til lands var det NRK som først omtalte saken.

COVID-19: Sveriges coronastrategi har vært gjenstand for hard kritikk blant flere. Den svenske partilederen Ebba Busch har både norsk og svensk statsborgerskap, og er klar i sin dom. Video: Expressen TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nesten 4000 døde

I Sverige er det ifølge helsemyndighetene nå nesten 4000 coronadødsfall, og over 33 000 som har fått bekreftet smitte.

- Det er vanskelig å si hvor stor effekten kommer til å være, men det her har fått en fryktelig innvirkning. Jeg leser mange danske medier, og der har det vært et ekstremt hatsk tonefall mot Sverige. Dette til tross for at Skåne faktisk har færre tilfeller enn hva København har, sier Knutson.

Også Finland, Danmark og Norge har sagt nei til svenske borgere inntil videre. I Norge skal myndighetene ta en ny vurdering innen 15. juni.

Mika Salminen er en av dem som leder smittevernarbeidet i Finland. Han har tidligere uttalt til SVT at han ser på det å ta imot svenske borgere som en større risiko, enn det å ta imot turister fra for eksempel Danmark og Norge.

- Sånn er det dessverre. Det er en politisk beslutning, men den faktiske forskjellen i smittespredning er et faktum, og jeg antar at regjeringen selvfølgelig tar det med i betraktning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!