Blitz ga Olsens øks til politiet

Allerede dagen etter skyteepisoden i Dronningens gate ringte en person fra Blitzhuset til politiet og fortalte at øksa Johnny Olsen hadde brukt i slagsmålet befant seg på Blitzhuset. Blitzerne ville ikke fortelle politiet hvordan øksa hadde kommet i deres forvaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De sa til oss at en person hadde kommet til dem og levert øksa. De ville ikke si noe mer, sier en av etterforskerne til Dagbladet.

Samtidig hadde politiet iverksatt søk med sporhund etter de forsvunnede våpnene; øksa og en av de to revolverne. En av politihundene var like ved Blitzhuset og hadde spor da telefonen kom.

Flere kilder Dagbladet har snakket med bekrefter at det var folk fra det antirasistiske miljøet som skaffet politiet bevis i saken mot høyreekstremisten Johnny Olsen og to av hans yngre kamerater.

- Ble livredd

Politiet har avhørt en rekke vitner etter sammenstøtet mellom antirasister og høyreekstremister i Oslo sentrum natt til søndag.

Ifølge politirapporter er det kun blitzere som har hevdet at Johnny Olsen desperat veivet med en øks mot folkemengden.
Etter det Dagbladet erfarer, skal en av de mange polititjenestefolkene som kom til åstedet ha forklart at han så Johnny Olsen forsvinne inn i en taxi med en øks. Likevel kom blitzere dagen etter sammenstøtet og overleverte den aktuelle øksa til politiet.

Johnny Olsen nekter selv hardnakket for at han har veivet med en øks.

- Jeg ble livredd alle blitzerne som kom for å ta oss, og fikk panikk, har han forklart til politiet.

Ikke forberedt

I går satte Oslo forhørsrett foreløpig slutt på friheten for Johnny Olsen og to av hans yngre kamerater fra det høyreekstreme miljøet på Østlandet.
Olsen og de to andre nasjonalistene, på henholdsvis 18 og 19 år, må tilbringe påskehøytida i hver sin fengselscelle.

Aktors begjæring om fire ukers fengsling med brev- og besøksforbud gikk gjennom. Siktelsen lyder på drapsforsøk, trusler og biltyveri etter sammenstøtet med antirasister natt til søndag.

Ifølge politiet var det 18-åringen, som er fra Nittedal, som avfyrte skuddene som såret en 19 år gammel kvinne i Oslo sentrum.

Det er fortsatt uklart om det ble brukt ett eller to håndvåpen, og om flere av de siktede skal ha avfyrt skudd mot ungdomsgjengen. Etter det Dagbladet kjenner til, er det ingen av de tre siktede som erkjenner straffeskyld.

Sammenstøtet mellom de to grupperingene kom overraskende på politiet denne helga. Politiet vet foreløpig ikke hvorfor de to gruppene braste sammen akkurat denne lørdagsnatta, men trolig skyldes det en kamp om territorium i Oslos gater.

- Støtter hverandre

En mindre gruppe med tilknytning til det høyreekstreme miljøet hadde i går møtt fram i forhørsretten for å gi sin støtte til sine fengslede kamerater. De kaller seg selv venner, sympatisører og kjærester til de tre som satt på tiltalebenken.

- Vi vil vise dem vår støtte etter alt som har skjedd, sier en av de frammøtte til Dagbladet. Ingen av dem vil kommentere sammenstøtet som skjedde mellom antirasister og folk fra det høyreekstreme miljøet, men reagerte med vantro da dommeren lukket rettsmøtet etter at aktor, politiinspektør Unni Stepaschko, ba om det.

- Retten burde tatt hensyn til at det er unge folk som er siktet i denne saken, og latt dem få se at de ikke er alene, sier en ung jente som er her for å støtte en av venninnene som er kjæreste med den ene av de tiltalte.

De ønsker ikke å kommentere om miljøet vil komme med noe etterspill etter sammenstøtet.

- Vi ønsker ikke å snakke med pressen om våre planer. Dere skriver bare dritt om oss likevel, er den kontante beskjeden.

Ny aksjon?

Heller ikke representanter fra Blitzmiljøet eller Antifascistisk Aksjon ville i går kommentere de siste dagers hendelser.

Etter det Dagbladet forstår, er begge miljøene fremdeles oppbrakt over det som har skjedd.
De skylder på hverandre og politiet, som de mener ikke har vist handlekraft nok for at sammenstøtet kunne vært forhindret.

  • Antirasistene, som fikk en person skadd i helgas skytedrama, lar seg ikke skremme av høyreekstremistene volds- og våpenbruk. Den 18. april har de planlagt en stormønstring i Oslo sentrum for å markere sin avsky mot nazismen i Norge. Den vil gå som planlagt.