Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blitz lover bråk mot nazistene

Norske, svenske, danske og tyske nynazister vil delta i en nazimarsj i Oslo 19. august. - Vi skal stoppe demonstrasjonen med de midler som er nødvendig, sier Blitz-miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no snakket i formiddag med en talsmann for Anti-Fascistisk Aksjon (AFA). Organisasjonen har sterke bånd til Blitz-miljøet. De vil ikke sitte og se på at nynazister spaserer gjennom Oslo med hakekorsflagg.

- Vi mobiliserer til motaksjon. Vi skal gjøre det vi kan for å stoppe dem, sier talsmannen, som vil være anonym.

Arrangørene i Oslo er en gruppe på bare 15-20 personer. Men politiet frykter at nynazister fra hele Skandinavia og Tyskland vil delta i nazimarsjen. I verste fall kan flere hundre nynazister og hundrevis av antifascister ryke sammen i et gateslag.

- Det går ikke an å utelukke at det blir store opptøyer. Men jeg tviler på at nynazistene blir særlig mange. De har en tendens til å skryte på seg at de er flere enn de er. Jeg tror vi er sterke nok til å stoppe dem.

AFA ble klar over nazimarsjen i går.

- Vi har allerede begynt mobiliseringen. Vi ønsker ikke bråk, men vil stoppe demonstrasjonen med de virkemidler som er nødvendige.

Nynazistene har søkt om å få marsjere. Politiet skal ha et møte med dem i dag, men på grunn av ytringsfriheten kan det bli vanskelig å stoppe arrangementet.

- At de kan marsjere under henvisning til ytringsfriheten, er en kjent problemstilling. Men vi ønsker ikke å gi nynazistene en plattform. Vår linje er å stoppe dem, sier talsmannen.

Nazimarsjen den 19. august er for å hedre stornazisten Rudolf Hess.

Norske og svenske nynazister var samlet på Gjerpen 24. oktober for å hedre Vidkun Quisling.

SAMLING: Nynazister samlet på Gjerpen 24. oktober i fjor.