Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blitzer: - Jeg trodde jeg skulle dø

- Jeg trodde jeg skulle dø, forklarte den unge blitzeren i Oslo byrett, da han i dag vitnet om hvordan høyreekstremisten Johnny Olsen i 1995 pekte på ham med en pistol samtidig som han ifølge blitzeren sa «er du hypp på å dø?».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olsen står i byretten tiltalt for ti forhold, flere av dem skriver seg fra hendelsen søndag 9. juli 1995, da Olsen kom opp i bråk med blitzere og antirasister på utestedet Stedet i Oslo.

Fire av ungdommene som Olsen i sin politiforklaring har karakterisert som blitzere, vitnet i dag i straffesaken. Samtlige benektet at det fra deres side var blitt ropt «skal vi ta nazien», eller andre truende utsagn mot Johnny Olsen, før han trakk fram en pistol og skjøt mot to av blitzerne. Olsen har selv forklart at han følte seg truet på livet av gjengen med blitzere som kom inn på Stedet og nærmest presset ham opp i et hjørne.

- Jeg truet ikke Olsen. Jeg så heller ingen andre som gjorde det. Det var han som kom bort til oss og sa at vi ikke fikk kjøpe øl, forklarte den ene blitzeren i vitneboksen.

Nektet øl

- Men hvorfor skulle dere ikke få kjøpe øl da, spurte statsadvokat Per Egil Volledal som er aktor i saken.

- Det var det jeg ikke skjønte heller. Han som jeg senere har fått vite at er Olsen, sa han var nasjonalist og at vi ikke kunne være der fordi vi var sharpere (betegnelse på en gruppe innen Blitz-miljøet som noen karakteriserer som den mest voldelige fløyen av Blitz). Jeg sa at jeg ikke er sharper, da spurte han om vi ikke kunne sette oss ned og diskutere nasjonalisme. Jeg sa at jeg også er nasjonlist fordi jeg liker høye fjell og dype daler, men at jeg ikke var interessert i å diskutere med ham, forklarte mannen som i retten benektet at han tilhører Blitz-miljøet.

Ifølge denne mannen sa Olsen deretter at han skulle banke blitzeren.

- Jeg sa det var en latterlig melding, og forsøkte å være humoristisk ved å si at jeg veddet to kroner på at han greide det. Jeg tok til og med fram to kroner, men forsøket ble ikke godt mottatt, sa vitnet som Olsen er tiltalt for å ha truet på en måte som kan skape alvorlig frykt.

Trakk pistol

Ifølge vitnet trakk Olsen deretter fram en pistol.

- Han tok ladegrep og skjøt et skudd mot meg. Jeg løp ut av lokalet, forklarte vitnet. Et annet vitne, som også Olsen er tiltalt for å ha truet og øvet vold mot, forklarte seg også om skyteepisoden. Også han sa at Olsen trakk våpenet uten å ha blitt truet av blitzerne, og at han etter å ha skutt mot den ene i Blitz-gjengen, begynte å jage ham rundt på Stedet.

- Jeg tok opp et balltre, et stolbein som jeg hadde i bukselinningen, men kastet slagvåpenet fra meg. Jeg ville forsvare meg, kanskje det var irrasjonelt, men jeg var alvorlig redd, forklarte den 20 år gamle blitzeren.

Han beskrev deretter hvordan Olsen befalte ham å legge seg ned.

- Han skrek «legg deg ned, legg deg ned». Da jeg knelte rettet han pistolen mot hodet mitt. Han sa «du er ikke så tøff nå, du er ikke så tøff nå». Han spurte også om jeg var hypp på å dø. Jeg tenkte at jeg skulle dø. Så sa han «du viser deg aldri i Oslo mer», så tuppet han meg i ansiktet med skoen. Jeg ble puffet bakover, og så en mulighet til å komme ut av lokalet, og løp som bare faen», forklarte 20-åringen.

Blitzerne var aggressive

Aktor førte også mannen som den dagen arbeidet som barkeeper på Stedet som vitne. Også han kunne fortelle at Olsen trakk fram en pistol, og avfyrte minst et skudd. Men i motsetning til blitzerne, beskrev han situasjonen før skyteepisoden som langt mer aggressiv fra blitzernes side, enn de selv ville være med på.

- De kom inn en sju stykker og var veldig pågående mot Johnny Olsen. Det var ingen tvil om at de gjenkjente ham, og at de presset ham lenger inn i lokalet, sa barkeeperen.

(NTB)

BRÅK: Politiet måtte legge både nynazister og blitzere i bakken for å roe gemytten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!