Blitzer (20) tiltalt for eggkasting

«Krenket en fremmed stat».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 20 år gammel mann fra Oslo er tiltalt for å ha «krenket en fremmed stat ved å tilsmusse bygning som brukes av representant for den» etter at han 11. mai i fjor kastet rå egg på Den Kongelige Danske ambassade.

Ifølge tiltalen ble bygningen «tilgriset da eggene knustes mot veggen og inngangsdøren». Én av blitzerne, trolig mannen som er tiltalt, ble pågrepet på stedet.

§ 95 i straffeloven har en strafferamme på ett års fengsel, men 20-åringen vil trolig slippe med en bot om retten finner det bevist at han deltok i eggkastingen.


Personene som aksjonerte mot ambassaden tilhører ifølge politiet Blitz-miljøet, og den grisete demonstrasjonen ble trolig utført i sympati med at danske autonome den gang slåss for å beholde Ungdomshuset i København. Blitzerne i Oslo har det siste året gått til aksjon mot den danske ambassaden en rekke ganger, med alt fra helt fredelige virkemidler til angrep på politiet, tagging og kasting av maling.

Konflikten rundt Ungdomshuset i København er ennå uløst, selv om bygningen er revet. For to uker siden kom det til nye opptøyer da tusenvis av demonstranter forsøkte å okkupere et nytt hus i den danske hovedstaden. Da ble sju nordmenn arrestert.

Danskene har de siste månedene også avholdt ukentlige demonstrasjoner i mindre skala.

ULIKE VIRKEMIDLER: Blitz har hatt både aggressive og svært fredelige aksjoner mot den danske ambassaden i Oslo. Her fra en demonstrasjon der blitzerne kastet tornefrie roser og tulipaner på opprørspolitiet. Arkivfoto: SCANPIX
ULIKE VIRKEMIDLER: Blitz har hatt både aggressive og svært fredelige aksjoner mot den danske ambassaden i Oslo. Her fra en demonstrasjon der blitzerne kastet tornefrie roser og tulipaner på opprørspolitiet. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer