Blitzere kastet maling og snøballer på politiet

Stein Lillevolden i front ved rolig støtte-demonstrasjon i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I underkant av hundre demonstranter troppet i kveld opp ved den danske ambassaden i Oslo for å markere støtten til aktivistene som nå slåss med politiet i Københavns gater.

Da det lille demonstrasjonstoget nådde en gangbro ved ambassaden hadde politiet  barrikadert området med biler og stålgjerder, og sto i beredskap med synlig politi i opprørsutrustning og med hunder. Det kom imidlertid aldri til noe sammenstøt mellom aktivister og politi.

De sinte nordmennene nøyde seg med å bombardere politifolk og journalister med snøballer og hvitmaling, og ingen av demonstrantene prøvde å ta seg inn på selve ambassadeområdet.

- Vi hadde tanker om at noe kunne skje i tilknytning til det som foregår i Danmark, forteller operativ uteleder Tor Langli på stedet til Dagbladet.no.

Demo-veteran Stein Lillevolden viste seg å ikke ha dratt til København, slik han og mange blitzere gjorde ved de forrige store opptøyene i den danske hovedstaden i fjør høst. Den gang ble 26 nordmenn arrestert i Danmark, etter at magne av dem skal ha vært blant de voldelige demonstratene.

Lillevolden hadde i dag valgt å i stedet holde en mer fredelig appell til støtte for danske likesinnede, men lovet at støtten ikke var over med dagens lille markering.

- Vi kommer tilbake!, ropte Lillevolden.

Han vil i kveld ikke si noe om nordmenn fra Blitz-miljøet i Oslo og UFFA i Trondheim også nå vil dra til København.

MASSIV BEREDSKAP: Politi i opprørsutrustning slapp å gripe inn direkte mot blitzerne, og lot det passere at det fløy snøballer og maling gjennom lufta. Foto: SCANPIX
MASSIV BEREDSKAP: Politi i opprørsutrustning slapp å gripe inn direkte mot blitzerne, og lot det passere at det fløy snøballer og maling gjennom lufta. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det vet jeg ikke, men jeg håper da det. Men det er uinteressant hvorvidt vi er der eller ikke, det er det som foregår der nede nå som er viktig, sier Lillevolden på telefon til Dagbladet.no. 

Politihelikopteret og mannskap fra blant annet Beredskapstroppen fulgte hovedgruppen av demonstrantene tett tilbake til Blitz-huset, men det var i 20-tida i kveld ingen tegn på at de norske aktivistene hadde planer om mer aggressive framstøt.

<B>BLIR HJEMME - FORELØPIG:</B> I kveld dro de fleste demonstrantene tilbake til Blitz-huset i Pilestredet, der et stort banner til støtte for Ungdomshuset er hengt opp. Stein Lillevolden uttaler at det ikke er viktig at det er nordmenn tilstede ved aksjonene i København.
<B>LITE TOG:</B> Rundt 85 aktivister tok seg i kveld til den danske ambassaden, ifølge politiet.